A nyak bánja a sok szöveget!

Több alkalommal is van lehetőségünk az év során megajándékozni szeretteinket – számos embernél a kívánságlista elején egy újabb technikai kütyü áll. Ám minél több ilyen eszközünk van, annál nagyobb az esélye a fájdalmainknak is.

Az utóbbi években egyre nagyobb számban használunk különféle technikai kütyüket, a mobiltelefonok legújabb változataitól kezdve a táblagépekig. A „szövegnyak” kifejezés talán viccesen hangzik, de tulajdonképpen összefoglalja a lényeget.

Amerikai orvosok egy csoportja tanulmányt végzett a rossz tartásról és arról, hogyan hat ez ránk, különösen, amikor éppen mobilunkat vagy egyéb okos készülékünket kezeljük. „Igen nagy terhelést és súlyt rakunk a nyakra” – hangsúlyozta a New York-i gerincműtétekkel és rehabilitációval foglalkozó központ vezető orvosa, Kenneth K. Hansraj.

Hogy mekkora terhelést ró az állandó, lefelé irányuló nézés a nyaki izmokra? Amikor a gerincünk természetes tartást vesz fel, a fej nagyjából 4-5 kilót nyom. 15 fokos előrehajlásnál ez már 12 kiló. 45 fokosnál 22 kg, 60 fokosnál pedig 27 kilogramm!

Ez a kilómennyiség a nyaki izmokon és idegeken valóságos stresszhatás, plusz 4-5 kilónyi stressz, mely idővel komoly kárt okozhat. Ilyen agresszív stresszorokkal a nyakon a gerinc elhasználódását érjük el, hasadások keletkezhetnek a gerinckorongban, a korong elcsúszhat, porckorongsérv alakulhat ki.

mobli1

Az eredmény nyakfájdalom, annak ellenére, hogy az MRI alapján nagyjából minden normálisnak tűnik. A problémán fizikoterápiával lehet segíteni.

Aletha Chappelear atlantai csontkovácsot igen sokan keresik fel nyaki fájdalmakkal: az okok legtöbb esetben a technikai eszközök használatához köthetők. Leginkább tiniknél és fiatal felnőtteknél jellemző a probléma. Készülékeinket általában derék- vagy mellkas magasságban tartjuk magunk előtt és lefelé nézünk. Ennek eredményeképpen a nyaki izmok rövidülnek és feszülnek, a vállak is előreesnek idővel.

A gerinc felső része általában ívelt, hogy megfelelő helyet biztosítson számos ideg számára, melyek áthaladnak a nyakon – ám ha ezt a területet összenyomjuk, azzal komoly problémákat indítunk útjukra.

A nyak és a vállak közötti részen idegek nagy csoportja található. Minden nyomás, irritáció, eltolódás, izomgörcs, feszültség ezen a területen fájdalmat okoz, mely akár az ujjakba is sugározhat.

Fekvő helyzetben, ha a fej meg van támasztva egy igen kényelmetlen szögben és így beszélünk telefonon, a készüléket a fül és a vállak között támasztva, az ugyanolyan rossz. A nyak-, váll- és hátfájdalmak fokozott figyelmet igényelnek. Ha ilyen problémánk van, segíthetünk magunkon azzal, ha nyújtásokat végzünk otthon, ha masszázst veszünk igénybe, illetve ha csontkovács vagy fizikoterapeuta segítségét kérjük.

Amennyiben nem teszünk semmit ezen állapot ellen, a helyzet csak rosszabbodni fog.

Még az ujjaknak is árt

Meglepő lenne azonban, ha a nyak, a váll és a hát mellett az ujjainknak nem ártana az állandó szöveg-gépelés technikai eszközünkön.

mobil3

A „Blackberry hüvelykujj”-ként is emlegetett probléma olyan sérülés az ujjakban, mely az órákon át tartó szövegírás eredménye. Ez ugyancsak hosszantartó károsodást okozhat. A hüvelykujj ugyanis nem túl fürge, lényegében stabilizáló szerepre „tervezték”. Emiatt van belőle csak kettő és nem nyolc! A csukló és a hüvelykujj inaira kifejtett, állandó és ismételt stressz azonban akár fájdalmas íngyulladáshoz is vezethet.

Mit tehetünk ez ellen? A legokosabb, ha váltogatjuk az ujjainkat gépelés közben, a mutatóujjnak legyen nagyobb szerepe. Használjuk a hang-sms alkalmazást, ha lehet. Alkalmazzuk a prediktív szövegbevitelt, amely kitalálja, milyen szót akarunk beírni és beilleszti előre. De természetesen még ennél is egyszerűbb, ha inkább telefonálunk sms helyett

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: