A fájós hát alternatívái

A derékfájdalom képes az ember mindennapjait alattomosan megkeseríteni, ám nem csak a szike segíthet enyhíteni a fájdalmat.

A mozgásszervi panaszok, az ízületi bántalmak esetében a modern orvostudomány jóval megengedőbb bizonyos alternatív gyógymódok alkalmazásával szemben, mint más esetekben. Ez persze nem véletlen, hiszen a tüneti kezelésre használható megoldások jól ellenőrizhetőek és a megfelelő esetekben jól használhatóak is.

Fájós hát megoldásai

Akupunktúra

A krónikus hátfájdalommal küzdő betegeknél ezt a terápiás megoldást használják a konzervatív kezelések után a leggyakrabban. A nem kisugárzó, nyakban vagy háton jelentkező fájdalmak kezelésében a tapasztalatok szerint igen jó eredménnyel használható megoldás. A keleti tradicionális gyógyászok nézetei szerint az akupunktúra az ember energiameridiánjait rendezi át és ezzel újra egyensúlyba hozza a testet, a nyugati orvoslás képviselői viszont csak azt tudják, hogy a kezelés bizonyos esetekben hatásos, de a miértre nincsenek még meggyőző tudományos válaszok.

Míg egy rossz mozdulat miatti akut fájdalom viszonylag hamar elmúlhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket. Mi a megoldás?

Leküzdhető a krónikus hátfájás?

Masszázs

A masszázs leginkább megelőzésre használható, illetve a beállt derék, hát panaszait képes oldani. A masszázs pozitív hatásai mögött már jobban ismert mechanizmusok állnak: a kilazított izmokban megszűnnek a csomók és a kezelés a tejsav és egyéb melléktermékek felgyülemlését is sikeresen gátolja az izomrostokban. Vagyis, a melléktermékek gyors eltávolítása zajlik olyankor, amikor a beállt, görcsös izmokat masszírozzák.

hátfájás01

Foto:pixabay.com

Kiropraktika

A kiropraktőröket gyakran keverik össze a csontkovácsokkal, holott a kiropraktőr nem csak olyan erőteljes megoldásokat alkalmaz, mint a csontkovácsok, hanem lényegesen kíméletesebb kimozgató módszereket is, gyógyászati kelléktáruk ráadásul kiegészül számos, fizikoterápiás megoldással is.A gerinc kimozgatásakor hallható reccsenés az orvosok szerint nemhogy bajt jelez, hanem kifejezetten jó, mivel ilyenkor a felszabaduló nitrogén keltette hanghatás hallható, a folyamat eredményeként pedig a gerinc újra egyensúlyba kerülhet.

Foto:pixabay.com

Pilates és jóga

Ugyan ezek nem kifejezett terápiás megoldások, de kiváló mozgásszervi hatásokkal rendelkező mozgásformák. A német eredetű pilates és az ősi hindu jóga bizonyítottan remek módszer a hátfájdalom megelőzésére.

Az ok egyszerű, hiszen ezek a megoldások a testet szimmetrikusabbá teszik, az izmokat erősítik, javítják a mozgáskoordinációt és a légzéstechnikát és rugalmasabbá teszik a testet ? mindezek miatt az emberi test fizikailag ellenállóbbá és teherbíróbbá válik.

A pilates az alhasi izmokat erősíti, éppen azt a területet, amelyet az emberek nap, mint nap a legtöbbet használnak és gyakran túl is terhelnek, ezért ez az edzés kifejezetten előnyös ennek a fokozottan igénybevett területnek az erősítésére.

A jóga is rendkívül hasznos, igazi rugalmasságot biztosító mozgásforma, de kopott vagy sérült porckorongokkal és gerincbántalmakkal túlságosan igénybe veheti a szervezetet, sőt, a legtöbb gerincpanasz esetén akár kontraproduktív is lehet, vagyis, tetézi a bajt, ahelyett, hogy csökkentené.

Foto:pixabay.com

Erősítő gyakorlatok

Az olyan erősítő gyakorlatok, mint a felülés és hasprés arra szolgálnak, hogy az izmok összehúzóképességét növeljék, de éppen emiatt bizonyos elváltozásokkal az ilyen gyakorlatok károssá is válhatnak, és esetenként akár fokozhatják is a gerincpanaszok mértékét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index