Ne szégyelld, kezeld!

A fejtetvesség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban évről-évre visszatérő jelenség.

A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan. A fejtetvesség és a visszafertőződés előfordulásának csökkentése céljából szeptemberben országos kampány indult.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve országos tájékoztatójának célja a kampány első eredményeinek ismertetése.

Az országos átfogó kampány a szülők, pedagógusok, óvodapedagógusok körében a tanév kezdetén indult. Tekintettel arra, hogy a fejtetvesség fennmaradásában jelentős szerepe van a felismerés és személyes tapasztalat hiányának, illetve a betegség eltitkolásának, az országos akció sikerességének egyik lényeges eleme a széleskörű felvilágosítás, a lakosság minél szélesebb köréhez korszerű ismeretek közvetítése a fejtetvességről, annak felismeréséről, terjedéséről, és a megelőző/irtó eljárásokról. Az elmúlt időszakban különböző sajtóorgánumok segítségével számos felületen sikeresen jelent meg ismeretterjesztő üzenetünk.

A védőnők minden iskolában, óvodában munkaértekezletek, szülői értekezletek, tanórák keretében több felvilágosító, egészségnevelő előadást tartottak szülőknek, tanulóknak. Gyakorlati teendőket is tartalmazó tájékoztatókat adtak át, illetve juttattak el a gyermekek gondviselőinek. Közintézményekben felhívásokat, plakátokat helyeztek el.

A fejtetvesség elleni küzdelem fokozásának másik lényeges eleme, hogy a felderítésére irányuló szűrővizsgálatokat minél rövidebb idő alatt megszervezzék a védőnők, járványügyi felügyelők közreműködésével.

Az akció sikerességét jelzi, hogy egyes megyékben a különböző gyermekintézmények több mint 80%-ában már megtörténtek a vizsgálatok. Az eddigi tapasztalataink alapján a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a bentlakásos intézmények gyermekközösségeire, ugyanis a legmagasabb előfordulási arány ezekben az intézményekben volt. Az óvodákhoz képest az általános iskolai közösségekben magasabbnak bizonyult a fejtetvesség mértéke, itt 1-10% között mozgott. Az országos átlag a tavalyihoz képest 0,18%-kal emelkedett (1,68%)

tetűirtó

Nógrád megyében a 2010 szeptemberében végzett tetvességi vizsgálatokhoz képest 60,2%-kal nőtt az ellenőrzött óvodák/iskolák, 42,4%-kal a szűrővizsgálaton részt vett gyermekek száma. A kampány eredményességét mutatja, hogy idén 30%-kal több gyermeket kezeltek le a védőnők, mint amennyit az előző évben fejtetvesnek találtak.

A tanév végéig tartó kampány során az eredményességet folyamatosan monitorozzuk, értékeljük. Bízunk abban, hogy a program zárásáig sok emberhez eljut üzenetünk, és egyre többen lesznek azok, akik nem szégyellik, hanem kezelik, megelőzik a fejtetvességet.

Forrás: