Mit tegyünk a fejtetű ellen?

A fejtetvesség előfordulása évről évre visszatérő jelenség a gyermek-közösségekben, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve cselekvési tervet dolgozott ki.

A program részeként rajzpályázatot is hirdettek gyermekeknek.

Az elmúlt fél év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a fejtetvességgel kapcsolatos felvilágosító munka, és a gyermekközösségekben végzett nagyszámú szűrés eredményesnek mondható. A 2011. szeptember – 2012. február között eltelt időszakban Nógrád megyében valamennyi általános iskolában és óvodában többször (átlagban háromszor) megtörtént a gyermekek fejtetvességi szűrése a védőnők közreműködésével.

Az óvodákban megvizsgált 18.198 óvodás közül a fejtetves gyermekek száma 254 fő volt, a fejtetvesség mértéke 1,40%-os, ami az előző évi megyei adatokhoz képest (1,5%) kismértékű javulást jelez, de az országos átlagot meghaladta (1,3%).

Az általános iskolákban, az ellenőrzött 44.733 gyermekből 927 tanulón találtak fejtetűt. A fejtetvesség mértéke az általános iskolákban 2,1%-os volt, az előző évi 1,6%-os arányt jóval túllépte. Ez nem azt jelenti, hogy a kampányunk eredménytelen, sőt ellenkezőleg. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az előírt évente háromszori szűréssel csak a jéghegy csúcsát sikerül felfedeznünk. Bizonyítják ezt az idei kampány eredményei, azaz minél jobban keressük, annál többet találunk. Idén februárig 48%-kal több gyermeket vizsgáltak meg a védőnők, mint tavaly azonos időszakban. A nagyobb számú ellenőrzés hatására a felderített tetves személyek száma és ezzel egyidejűleg a kezelt gyermekek száma is megemelkedett a megyében.

gyermekneveles8

A kampány fő célja a lakosság széleskörű felvilágosítása, a tévhitek eloszlatása, illetve a figyelem felkeltése, és ezzel egyidejűleg a kezeletlen, folyamatosan tetves gyermekek számának csökkentése. A védőnők az eltelt időszakban 1074 iskolai osztályban, illetve óvodai csoportban tartottak egészségnevelő előadást a fejtetvességgel kapcsolatban, összesen 14938 résztvevőnek (szülőknek, pedagógusoknak, gyermekeknek). Tapasztalataink szerint a felvilágosító előadások, tájékoztató szóróanyagok és médiakampány hatására a szülők a fejtetvesnek talált gyermekek otthoni kezelésére, illetve a megelőzésre nagyobb gondot fordítanak, ezáltal kevesebb a kezeletlen a fejtetvességet folyamatosan terjesztő gyermek.

A kampány egyik újabb állomása volt a gyermekek részére meghirdetett rajzpályázat, ami szintén a figyelem ébrentartását célozta meg. A beérkezett nagyszámú kedves gyermekrajz azt bizonyítja, hogy a gyermekek ismeretei is bővültek a fejtetvességgel kapcsolatban. Egyre inkább érvényesül a kampány szlogenje: „Ne szégyelld, kezeld!” A rajzpályázatra mindösszesen 231 darab, különböző technikával készült alkotás érkezett, a megye számos oktatási intézményéből. (pl.: Szurdokpüspöki Általános Iskola, Ságújfalui Általános iskola, Manóvár óvoda Galgaguta, Általános Iskola Jobbágyi, Aranyalma óvoda Romhány stb.) A pályamunkákat a Földi Péter Kossuth- és Príma Primissima díjas festőművész által vezetett szakmai zsűri értékelte. A zsűri további tagjai Tomkáné Balázs Mária amatőr festőművész és Molnár Péter szobrászművész voltak.

haj24

A zsűri az alkotásokat a kidolgozottság szintje, a téma egyedi feldolgozása alapján, az életkori sajátosságokat figyelembe véve értékelte. Kiválasztották a három nevezési kategória első három legjobban sikerült alkotását, valamint 48 rajzot, amit kiállításra érdemesnek ítéltek. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a zsűri által kiválasztott kilenc alkotás mellett még három pályamunkát szakmai szempontok, ötletesség alapján különdíjjal jutalmazott.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Egészségfejlesztési osztályvezetője, Bertókné Tamás Renáta köszöntője után dr. Surján Orsolya megyei tisztifőorvos a fejtetvességről beszélgetett a megjelent gyermekekkel. A díjak átadása előtt Tomkáné Balázs Mária a zsűri nevében méltatta az beérkezett pályaműveket. Sokéves tapasztalata alapján elmondta, hogy a pályázat nagyon sikeresnek mondható, hiszen nagyon sok rajz érkezett, melyek között meglepően sok értékes művet talált a zsűri.

A díjak átadásában Tomkáné Balázs Mária zsűritag és Budai Ágnes, az Omega Pharma Hungary Kft. képviselője segédkezett. A gyermekek megszeppenve, de nagy örömmel fogadták az ajándékokat, melyek könyveket, könyvutalványokat és számos jó minőségű rajzeszközt tartalmaztak. Az ünnepséget szerény, kölyökpezsgős, pogácsás fogadás zárta.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: