Ne légy már ekkora hólyag!

A vicces megjegyzés kevésbé mulatságos, ha valóban hólyagos valamelyik testrészünk! Ez a probléma nemcsak akkor fordul elő, ha szorít és kitör a cipőnk. Milyen esetek léteznek és hogyan kezelhetjük őket?

Mindenkinek ismerős az érzés, amikor először visel egy lábbelit, az még nem járódott be, ezért hólyagot okoz, vagy valamilyen súrlódás miatt felhólyagosodik a bőr. A hólyagok akkor alakulnak ki, ha a folyadék összegyűlik a bőr felső rétege alatt. Telítődhet gennyel, vérrel, vagy csupán tiszta folyadékkal a vérből, ennek neve szérum. A legtöbb hólyagnak kör alakja van. Attól függően, miért keletkezett, viszkethet vagy fájhat is. Lehet egyedüli, de csomókban jelentkező hólyag is.

Miért jönnek létre a hólyagok?

A hólyagok létrejöttének leggyakoribb oka a súrlódás: tipikus eset az új cipő viselése, vagy a gyomok kihúzogatása, esetleg nehéz szatyor cipelése – s a bőrt ért megerőltetés miatt kialakul a hólyag a sarkunkon, hüvelykujjunkon vagy a tenyerünkön.

Létezik fagyásból, vagy éppen a túlzott forróságból származó hólyagosodás is. Ha télen kesztyű nélkül járkálunk, vagy nyáron megégünk a napon, a bőr hólyagokkal reagál. Ugyanez a helyzet, ha fagyos dolgot tartogatunk hosszabb ideig vagy hozzáérünk a lánghoz. Ilyen esetekben az extrém hőmérséklet váltja ki a bőrön ezt a jelenséget: másodfokú, ún. részleges vastagságú égés jön létre.

Kontakt dermatitisz szintén kiválthatja a hólyagokat. Olyan esetekben alakul ki, amikor valamilyen növénnyel kerül kapcsolatba a bőr, például szömörcével. Ha allergiásak vagyunk rá, hólyagosodni kezd a bőr, nem is kell a növénynek mérgesnek lennie ehhez. Van, aki szappanra, a parfümre, ékszerre, latex kesztyűre, vagy mindennapi tárgyakra allergiás az anyaguk miatt.

holyagok2

Rovarcsípések esetén is jelentkezhetnek viszkető hólyagok – a rühatkák jellemzően hólyagosodást hagynak maguk után. Leggyakrabban a kezeket, lábakat, csuklót, a karok alatti részt támadják meg. A poloska és a bolha csípés is hólyagokat okozhat, a barna remetepók harapása pedig először hólyagossá válik, s csak utána érezzük a fájdalmat. Ez a pók mérges, ezért azonnal orvosi segítségre van szükségünk!

Bárányhimlő és övsömör esetén a vírusok miatt alakulnak ki hólyagok. Leggyakoribb oka a herpesz vírus. A bárányhimlő tipikusan ilyen, fertőző betegség, amely piros dudorokkal kezdődik, hólyagossá válik, majd varasodik. Ha gyermekként túl is estünk a himlőn, övsömör ettől még kialakulhat – mely az idegeket támadja meg és fájdalmas kiütéseket okoz, hólyagokkal. Megelőzése érdekében a 60 éves és ennél idősebb embereknek érdemes felvenniük vakcinát. Ajánlott a bárányhimlő elleni oltás is, két dózisban, azoknak, akik nem estek át a betegségen.

Sokan küzdenek időről-időre a herpesszel, amely az ajkakon, a szájon, a nemi szerven is kialakulhat – ez a herpesz simplex vírus eredménye. Átadhatjuk egymásnak a szexen keresztül, csókkal vagy bizonyos tárgyak közös használatával. Vannak, akik nem is tudnak herpeszükről, mert a tüneteik igen enyhék. Ha ismeretlen eredetű hólyagok alakulnak ki rajtunk vagy azt gyanítjuk, herpeszünk van, konzultáljunk orvosunkkal. Gyógymód nincs rá, de készítményekkel megelőzhetjük vagy lerövidíthetjük a herpesz jelenlétét.

A kéz, láb és körömfájás betegség szintén hólyagokkal jár, a test különböző részein. A fertőzés legsűrűbben a gyermekeket érinti, 10 éves kor alatt. A vírus a váladékkal, a nyállal, a széklettel terjed, olyasvalakitől lehet elkapni, aki már beteg. Enyhe lázzal kezdődik, orrfolyás és torokfájás kíséri, de a hólyagok vezetik leginkább nyomra az orvost a betegség diagnosztizálásában.

herpesz

Hogyan kezeljük a hólyagokat?

A hólyagok egy része magától elmúlik. A bőr felszívja a nedvességet a buborék ellaposodik és megszűnik. Míg ez megtörténik, egy nagyobb méretű, kerek tapaszt ragaszthatunk rá, hogy megvédjük.

Ne bántsuk, szúrjuk ki, ha nem muszáj! Csak akkor nyúljunk hozzá, ha valóban túl nagy. Ebben az esetben is inkább az orvossal végeztessük el a műveletet, aki steril tűvel átszúrja a hólyagot és kiengedi a folyadékot. Ha kipukkad a hólyag, a területet mindig mossuk meg óvatosan, szappanos vízzel, majd kenjünk rá antibiotikumos krémet és kössük be gézzel. Így tartsuk tisztán napközben, de éjjelre jobb levenni a kötést, hogy pihenés közben száradjon a hólyag helye.

Orvosra akkor van szükség, ha a hólyaggal láz, hidegrázás, influenza-szerű tünetek járnak, mert ilyenkor vírus vagy fertőzés állhat a háttérben. A tünetek közé tartozhat fájdalom, duzzanat, pirosság vagy melegség érzet, vöröses csíkok a hólyag körül, vagy gennyesedés. A szemek- illetve a nemi szerv körüli hólyagok szintén aggodalomra adnak okot. Ilyen esetekben mindenképp keressünk fel szakembert!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php