Nátha ellen kajeput-olaj

Az embert teljesen elgyengíti egy egyszerű megfázás is. A kajeput-olaj illata az eukaliptuszra emlékeztet, antimikrobiális, gyulladás- és fájdalomcsillapító, valamint nyákoldó hatású, tökéletes házi praktika.

Sokan megpróbálják egyszerűen kiheverni, de ilyenkor a gyógyulás napokig vagy még tovább is tarthat. Nincs mit szépíteni, itt a náthaszezon, és már szinte nincs olyan nap, amikor a családból valaki ne köhögne vagy fújná az orrát.

Ilyenkor vagyonokat költünk a patikában különböző orrtisztító, köhögés elleni és más szintetikus gyógyszerekre, amelyek nem egyszer majdnem annyit ártanak, mint amennyi hasznuk van. Ezzel szemben gyakran elfeledkezünk a házi praktikákró, természetes gyógymódokról.

Pedig számos könnyen hozzáférhető, házi praktika létezik, amelyek fillérekből és akár egy-két használattal, kíméletesen megoldják azokat a gondokat, amelyeket a gyógyszerek néha sok ezer forint ráfordításával sem. Egy tízperces, illóolajos inhalálás sokszor többet segít, mintha napokig csöpögtetnénk eldugult orrunkat.

Az egységes nevén csak megfázásnak hívott tünetegyüttest több dolog okozhatja. Az ok lehet allergia, vírusos megbetegedés, pl. influenza, vagy valamely baktérium. A háttérben majdnem mindig az immunrendszer legyengülése áll, ami teret enged a különböző megbetegedések előretörésének.

natha%252844%25293

Ilyen lehetőség az kajeput-olaj, amit a trópusokon élő mirtuszfélék (Myrtaceae) leveleiből állítanak elő. Az olaj illata az eukaliptuszra emlékeztet, antimikrobiális, gyulladás- és fájdalomcsillapító, valamint nyákoldó hatású.

Leggyakrabban légúti fertőzések, felfázás, ízületi fájdalmak kezelésére alkalmazzák. Használhatjuk inhalálva, bedörzsölve, fürdőolajként, aromalámpából párologtatva is.

A kajeput-olaj nem csíp, nem toxikus, nem irritálja vagy érzékenyíti a bőrt. A megfázás tüneteire szintén hatásos az eukaliptusz, a kakukkfű, a teafa vagy a citrom illóolajai is.

Forrás: