Napfény és kipirosodás? Betegség is lehet!

A napsütésben, melegben könnyen kipirosodik, ég az arca, esetleg értágulatai is vannak? Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a rosacea tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Nőknél gyakoribb

A rosaceás tünetek megjelenéséért genetikai faktorok, belső tényezők – hormonális változás, emésztési panaszok, és külső tényezők – időjárás, egyaránt felelősek lehetnek. Leggyakrabban a 40-50 év körüli, menopauza időszakát élő nőknél alakul ki. Az arcon megjelenő tünetek gyakran összefüggnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás, az értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztása, és néhány esetben az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

A betegségnek három stádiuma van – a kezdeti enyhe panaszoktól a „borvirágos” orrig. Az első tünet az arcon jelentkező bőrpír, amely kezdetben csupán rövid ideig tartó arcpirulás, melegségérzet. Később az értágulatok tartósan megmaradnak, a bőrpír állandósul. A következő fázisban a bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon (esetleg szemnél, nyakon) gyulladt, gennyes csomók jelennek meg.

A harmadik stádium kialakulásához szükséges néhány év vagy évtized, amely időtartam alatt a gyulladt csomók összefüggővé válhatnak. Főként férfiaknál, az arc egyes részein – jellemzően az orr vagy az áll területén – faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, vagyis kialakul a karfiolszerűen megvastagodott bőr, amelyet sokan az alkoholfogyasztással kapcsolnak össze.

Mit tehet a beteg?

A rosacea lefolyása hullámzó, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül. Mindkét fázisban fontos, hogy erősítsük az erek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük a provokáló tényezőket.

“Gyulladásos fázisban nyugtató, fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg és szükség szerint belső kezelésként is” – ismerteti dr. Vincze Ildikó. – “Fontos a tüneteket kiváltó, vagy súlyosbító betegségek kezelése is.”

arc

A tünetek fellángolását megfelelő diétával, bizonyos életmódbeli tanácsok megtartásával és rosaceás bőr ápolására kifejlesztett kozmetikumok alkalmazásával is megelőzhetjük. Javasolt a vérbőséget okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkoholé, a forró, erős, fűszeres ételeké. A szaunázás ugyanezért kerülendő.

A napfénynek szintén provokáló szerepe van, tehát már tavasszal magas faktorszámú fényvédő krémmel kell óvni a bőrt.

A kozmetikumok közül ne az olajos és vazelin alapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás kialakulását fokozzák. A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak azok az illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.

Mit tehet az orvos?

Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők – ezért is fontos az rendszeres orvosi kontroll. Felületi kezelésként sokszor ír a bőrgyógyász antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat azonban csak lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni az előrehaladott állapotokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.