Mit kell tudni a rotavírus okozta fertőzésről?

A rotavírus elsősorban az 1-2 éves korosztályt érintő, komoly fertőzés – noha felnőtteknél is előfordul. Minél előbb fel kell ismerni tüneteit, mert súlyos következményei lehetnek, akár halált is okozhat.

Ez a fertőzés egyik napról a másikra könnyen kialakulhat, főként gyermekkorban, 1-2 éveseknél jellemző, de később sem ritka, hogy valaki megfertőződik. 6-12 hónapos kor között a legfogékonyabbak a csemeték. Mire a gyermek óvodába kerül, egyszer már minimum átesett ezen a megbetegedésen, teljesen mindegy, milyen háttérből érkezett.

Mi okozza és miért veszélyes a rotavírus?

Ezek a vírusok nem bakteriális gastroenteritist váltanak ki csecsemőkorban. A vírus megtámadja a nyálkahártyát és megfertőzi a vékonybélboholy csúcsán elhelyezkedő sejteket, melyek onnan – ennek következtében – leválnak, s kiürülnek a széklettel. Ám a helyükre olyan sejtek kerülnek, amelyek éretlenek és még nem differenciálódtak megfelelő mértékben. Felszívó képességük (abszorpció) szintén nem éri el az elvárt mértéket.

A rotavírus fertőzés eredményeképpen 2 napon belül kialakulnak a tünetek. Hogy miként adható át, az máig nem teljesen tisztázott – valószínűleg emberről emberre cseppfertőzéses úton terjed, de a légúti infekció sincs kizárva.

baba

Tünetek és kezelése

A betegség tünetei a láz, rossz közérzet, a betegnek elmegy az étvágya, hány és hasmenése van – utóbbi szinte olyan, mintha víz folyna belőle, nem is széklet. Ha enyhébb a betegség lefolyása, akkor hányás nem is jelentkezik, a hasmenés pedig visszafogottabb, ám a közepes súlyosságú már nagy veszéllyel járhat.

A rotavírus fertőzés 4-6 nap leforgása alatt magától is meggyógyul, ám különösen veszélyes lehet kicsi gyermekeknél és idős embereknél, főleg, ha nem vesszük észre, hogy erről a betegségről van szó és nem intézkedünk időben. A fokozott veszély nemcsak a magas lázban rejlik – a gyakori hányás és hasmenés hamar súlyos kiszáradáshoz vezethet, emiatt pedig akár le is állhat a keringés. Szívritmuszavar következhet be, s akár halált is okozhat.

Sok esetben rotavírus fertőzéskor a beteget kórházba kell szállítani, mert másként nem lehet megoldani a folyadék- valamint ásványianyag-pótlást a szervezetében. A kisgyermekeknél ráadásul még nincs is kellő egyensúlyban a test folyadék- és sószintje, ezért őket mindenképp el kell látni. A tápanyagok sem tudnak ilyen körülmények között felszívódni a szervezetben.

A kicsiknél intő jelnek kell venni, ha csökken a vizelet mennyisége a veszített vízzel arányosan, s közben a lurkó súlya is egyre kevesebb. Bőre vízhiányos lesz, tapintásra száraz. Figyeljünk fel a kicserepesedő ajkakra és a szemek alatt feltűnő, sötét karikákra. Ezek mind arra utalnak, hogy a rotavírus következtében a gyermek a kiszáradás felé halad. Piciknél vészjel a kutacs besüppedése és a magas láz is. A gyerekek kezelését nagyon fontos órákon belül elkezdeni, mert ennyi idő alatt is sokat romolhat az állapotuk.

A rotavírus diagnosztizálása a székletből történik, ún. elektronmikroszkópos, ELISA- valamint radioimmun-vizsgálattal. Azzal is ki lehet mutatni, ha emelkedik az ún. szérum-antitest-titer.

probiotikum_1

Probiotikumok a bélflóra regenerációjára

A kezelésben nagy segítséget jelent napjainkban az orális rehidráló oldat. De a beteg mielőbbi javulása érdekében szükség lehet arra is, hogy laktózmentesen táplálkozzon.

A bélflóra helyreállítása érdekében fontos kúraszerűen fogyasztani probiotikumokat, valamint élőflórás joghurtot. A probiotikumok lecsökkentik a hasmenés időtartamát, felgyorsítják a bélflóra regenerációját, és a tüneteket is enyhítik. Olvasd el ezt a cikket, és tudj meg többet a probiotikumokról!

Bizonyos készítmények már 2 éves kortól adhatók, kisebb korban pedig a tasakos forma javallott, ami ételbe és italba ugyanúgy keverhető. Ha a patikában nem kapható, csak kapszulás kiszerelés, az sem probléma, mivel a kapszula könnyen szétszedhető és a benne lévő por ugyan olyan hatóanyagot tartalmaz, mint egy tasak, így gyermekeknek is adható.

Erős fájdalomcsillapítókat és antibiotikumot csak akkor szabad szedni, ha azt az orvos javasolja. A rotavírus kezelésében elengedhetetlen a folyadékpótlás, amelynél viszont ügyelni kell arra, hogy sós levest vagy cukros üdítőt ne kapjon a beteg, ezek ugyanis csak rontják a tüneteket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.