Mit kell tenni pókcsípéskor?

Hazánkban ritkább a pókcsípés, ezért még inkább fontos tudni, hogyan kezeljük a sérülést. Bizony fontos a kék hólyagok kezelés

A pókok fajtájuktól függően eltérő tüneteket és sérüléseket képesek okozni. Enyhébb esetben a csípést csupán egy kisebb piros duzzanat követi, ami néhány nap alatt fokozatosan visszahúzódik. A pókmarás azonban ennél komolyabb tünetekkel és nagyobb fájdalommal is járhat. Nem árt tehát tudni, milyen esetekben ajánlott azonnal orvoshoz fordulni?

Miről ismerhető fel a pókcsípés?

A hirtelen jelentkező enyhe szúró, égő érzés és az apró duzzanat megjelenése többnyire megszokott válasza a szervezetnek csípések esetén. Pókmarásnál a vöröses bőr és viszketés mellett a sérült terület közepén ún. szúrcsatorna fedezhető fel, ahol az ízeltlábú rovar a méreganyagot a szervezetbe juttatta.

Eltérő reakciók

Pókcsípés gyanú esetén nem kell azonnal az ügyeletre rohanni. Ha a csípést követően a terület nem dagad nagyra, a gyulladás csupán néhány cm átmérőjű és nem jár komolyabb fájdalommal, várhatóan egy-két nap alatt különösebb nyom nélkül, önmagától elmúlik a sérülés.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Nem érdemes hezitálni, ha a duzzanat elkékül, keménnyé, vagy gennyessé válik. Nagyságától függetlenül azonnal ajánlott orvosi segítséget kérni és a sérült terület kezelését megkezdeni. A kálcium beadása mellett a legismertebb népi orvosság a paradicsomos pakolás, illetve a hidegvizes borogatás a duzzanat lelohasztása és a viszketés enyhítése érdekében.

fobia5

Tiltólista

Fontos, hogy a hólyag alakjától, állapotától függetlenül, soha ne próbáljuk megnyomni a sérült felszínt, vagy eltávolítani a benne lévő váladékot. Egyrészt ezzel még nagyobb fájdalmat idézünk elő, másrészt elfertőződhet a terület, még inkább lelassítva a gyógyulást. Az ilyen beavatkozásokat mindig bízzuk szakorvosra.

Tegyük, amit az orvos mondd!

A doktor által felírt készítmények, gyógyszerek szedése és valamennyi utasítás betartása ajánlott a komolyabb tünetekkel jelentkező pókcsípésénél. Ha így cselekszünk, várhatóan rövid idő alatt teljesen felépülhetünk, azonban a komolyabb eseteknél apró heg, sebhely még hosszú időn át utalhat az átélt pókcsípésre.

Forrás:


8 hozzászólás

 1. Földes Katalin

  Segítséget szeretnék kérni, minden bizonnyal pók lakik a hálószobámban, Minden reggelre több helyen tele vagyok csípésekkel. Jellemzően több apró csípés egymás mellett, ami idővel egybeolvadva óriási piros foltot alkotnak. Kegyetlenül viszketnek. Először is szeretném tudni, hogy mivel kenegessem a foltokat, másodszorra, de sokkal fontosabb lenne, hogy mivel tudom kiirtani őket az ágyam környékéről. MÁr vagy két hete küszködök velük. Van amikor 1-1 nap kimarad és nem lesz reggelre rajtam újabb csípés, de van amikor minden éjszak megzabál 1-1 (vagy több) rovar. A bőrgyógyász adott rá valami elkészítendő kenőcsöt, ami a már meglévő csípéseken segít (bár nem igazán érzem a hatását, főleg mikor friss a csípés, hiába kenem be, a viszketés nem csökken) , de valami hatásos módszert szeretnék az írásra és a csípés kezelésére is.
  Bármilyen segítséget, ötletet szívesen vennék, köszönettel Földes Kati

  • Magdi

   Ez szerintem ágyi poloska, nem pók. Mi is találkoztunk korábbal ezzel a problémával, szakembert kell hívni. A bőrgyógyász (többnél is jártunk), nem ismerte fe a poloska csípést. Mi találtuk meg a rejtekhelyüket a fekete ürülékük alapján.

  • Földes Katalin

   Én is az egyik szer, amivel most befújtam mindent az a BioKill volt, remélem segíteni fog, ha nem, marad a szakember, bár azoktól meg tartok egy kicsit, mert a családban volt már rossz tapasztalatunk velük kapcsolatosan.

 2. Földes Katalin

  Én is voltam több bőrgyógyásznál, az egyik pók csípést mondott, a másik valami bőrgyulladásról beszélt, elköltöttem már több mint 3500 forintot kencékre, és még mindig ott tartunk, hogy van amikor van csípésem, van amikor nincs. most befújtam az ágyam is, meg a szegélyléc mögött a padlót körbe két féle rovar írtóval és várom a hatást. Poloska csípéssel már találkoztam, szerintem nem az, de mondom ahány bőrgyógyász annyi féle dolgot mond. Fő, hogy értenek hozzá!

 3. zildi

  Katalin!
  Biztos, hogy csípés? Van középen szúrásnyom?
  Mert egy közönséges családkiütés is nagyon ronda dolgot tud művelni.
  A bőrgyógyászok is csak tapogatnak, mert rengeteg hasonló kiütésféle van.