Mit kell tenni pókcsípéskor?

Hazánkban ritkább a pókcsípés, ezért még inkább fontos tudni, hogyan kezeljük a sérülést. Bizony fontos a kék hólyagok kezelés

A pókok fajtájuktól függően eltérő tüneteket és sérüléseket képesek okozni. Enyhébb esetben a csípést csupán egy kisebb piros duzzanat követi, ami néhány nap alatt fokozatosan visszahúzódik. A pókmarás azonban ennél komolyabb tünetekkel és nagyobb fájdalommal is járhat. Nem árt tehát tudni, milyen esetekben ajánlott azonnal orvoshoz fordulni?

Miről ismerhető fel a pókcsípés?

A hirtelen jelentkező enyhe szúró, égő érzés és az apró duzzanat megjelenése többnyire megszokott válasza a szervezetnek csípések esetén. Pókmarásnál a vöröses bőr és viszketés mellett a sérült terület közepén ún. szúrcsatorna fedezhető fel, ahol az ízeltlábú rovar a méreganyagot a szervezetbe juttatta.

Eltérő reakciók

Pókcsípés gyanú esetén nem kell azonnal az ügyeletre rohanni. Ha a csípést követően a terület nem dagad nagyra, a gyulladás csupán néhány cm átmérőjű és nem jár komolyabb fájdalommal, várhatóan egy-két nap alatt különösebb nyom nélkül, önmagától elmúlik a sérülés.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Nem érdemes hezitálni, ha a duzzanat elkékül, keménnyé, vagy gennyessé válik. Nagyságától függetlenül azonnal ajánlott orvosi segítséget kérni és a sérült terület kezelését megkezdeni. A kálcium beadása mellett a legismertebb népi orvosság a paradicsomos pakolás, illetve a hidegvizes borogatás a duzzanat lelohasztása és a viszketés enyhítése érdekében.

fobia5

Tiltólista

Fontos, hogy a hólyag alakjától, állapotától függetlenül, soha ne próbáljuk megnyomni a sérült felszínt, vagy eltávolítani a benne lévő váladékot. Egyrészt ezzel még nagyobb fájdalmat idézünk elő, másrészt elfertőződhet a terület, még inkább lelassítva a gyógyulást. Az ilyen beavatkozásokat mindig bízzuk szakorvosra.

Tegyük, amit az orvos mondd!

A doktor által felírt készítmények, gyógyszerek szedése és valamennyi utasítás betartása ajánlott a komolyabb tünetekkel jelentkező pókcsípésénél. Ha így cselekszünk, várhatóan rövid idő alatt teljesen felépülhetünk, azonban a komolyabb eseteknél apró heg, sebhely még hosszú időn át utalhat az átélt pókcsípésre.

Forrás:


6 hozzászólás

 1. Földes Katalin

  Segítséget szeretnék kérni, minden bizonnyal pók lakik a hálószobámban, Minden reggelre több helyen tele vagyok csípésekkel. Jellemzően több apró csípés egymás mellett, ami idővel egybeolvadva óriási piros foltot alkotnak. Kegyetlenül viszketnek. Először is szeretném tudni, hogy mivel kenegessem a foltokat, másodszorra, de sokkal fontosabb lenne, hogy mivel tudom kiirtani őket az ágyam környékéről. MÁr vagy két hete küszködök velük. Van amikor 1-1 nap kimarad és nem lesz reggelre rajtam újabb csípés, de van amikor minden éjszak megzabál 1-1 (vagy több) rovar. A bőrgyógyász adott rá valami elkészítendő kenőcsöt, ami a már meglévő csípéseken segít (bár nem igazán érzem a hatását, főleg mikor friss a csípés, hiába kenem be, a viszketés nem csökken) , de valami hatásos módszert szeretnék az írásra és a csípés kezelésére is.
  Bármilyen segítséget, ötletet szívesen vennék, köszönettel Földes Kati

  Válasz
  • Magdi

   Ez szerintem ágyi poloska, nem pók. Mi is találkoztunk korábbal ezzel a problémával, szakembert kell hívni. A bőrgyógyász (többnél is jártunk), nem ismerte fe a poloska csípést. Mi találtuk meg a rejtekhelyüket a fekete ürülékük alapján.

   Válasz
  • Földes Katalin

   Én is az egyik szer, amivel most befújtam mindent az a BioKill volt, remélem segíteni fog, ha nem, marad a szakember, bár azoktól meg tartok egy kicsit, mert a családban volt már rossz tapasztalatunk velük kapcsolatosan.

   Válasz
 2. Földes Katalin

  Én is voltam több bőrgyógyásznál, az egyik pók csípést mondott, a másik valami bőrgyulladásról beszélt, elköltöttem már több mint 3500 forintot kencékre, és még mindig ott tartunk, hogy van amikor van csípésem, van amikor nincs. most befújtam az ágyam is, meg a szegélyléc mögött a padlót körbe két féle rovar írtóval és várom a hatást. Poloska csípéssel már találkoztam, szerintem nem az, de mondom ahány bőrgyógyász annyi féle dolgot mond. Fő, hogy értenek hozzá!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.