Mindent az elsavasodásról 3. rész

A máj a szervezet „vegyi üzeme”, és egyúttal az egész anyagcsere legfontosabb ellenőrző szerve. Szerepe van az elsavasodásban is.

A jól megrágott és nyállal összekeveredett táplálék a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, ahol a pépes táplálék a gyomorsav hatására szétbomlik. A gyomor elhagyása után, az epéből és a hasnyálmirigyből alkáli (bázikus) nedv keveredik hozzá. A vékonybélben a táplálékrészek a bélnyálkahártyán át felszívódnak a vérbe, az emészthetetlen salakanyag pedig továbbszállítódik és kiürül.

A bázistöbblet a szövetekben addig tart, amíg a táplálékfelvétel után a gyomorban sósav raktározódik. A gyomorban az emésztés ideje átlagosan 4 órát vesz igénybe, a zsíros ételeké akár 6 órát is. A bázisszint-emelkedés csúcspontja tehát egybe esik azzal, amikor a legtöbb sósav gyűlik össze a gyomorban. Számoljunk a gyomorban történő emésztésre kb. 4 órát, így jelöljük ki a nap 3 főétkezését reggel 7 órára, 12.30-ra és 17.30-ra.

A bázisszint-emelkedések:

Reggeli: 7:00 – 11:00

Ebéd: 12:30 – 16:30

Vacsora: 17:30 – 21:30

A séma alapján látható, hogy a napközbeni időszak, azaz 7 órától kb. 22.00 óráig, szinte csak bázisszint-emelkedésekből áll, és ezt az étkezések váltják ki. Egy másik veszélyes sav a szénsav (H2CO3). Kiválasztódása főként a tüdőlégzés alkalmával történik.

gyomor15

Sav/bázis és vegetatív idegrendszer

Vegetatív idegrendszerünk fontos anyagcsere-, és szervi folyamatokat irányít, ha azonban az irányító impulzusokat a szervezet túlsavasodása legyengíti vagy teljes egészében leállítja, akkor az anyagcsere teljesen felborul, vagy konkrét szervi funkcióhiba alakul ki. A skála az ,,egyszerű" allergiától, a reumán keresztül a szívinfarktusig, a veseelégtelenségig és az agyvérzésig terjed.

Eddig anélkül küzdöttünk ezek ellen, hogy tulajdonképpeni okokat megváltoztattuk volna. Ha a páciens egy ilyen ,,betegséget" átvészelt, akkor a gyógyulónak ismét fehérjegazdag kosztot adtak – húst, tojást, sajtot, joghurtot, stb. – ,,erősítőnek", csakhogy pont az ellenkezőjét érték el, ugyanis mivel a fehérje az anyagcserében mindig megsavasodik, ezért a ,,túlsavasodástól megbetegedett" személynek, akinél pontosan a túlsavasodás hatásainak legyőzése volt a cél, ismét a savasodással kellett szembenéznie. Előrehaladott elsavasodás esetén nem csupán a sejtek károsodhatnak visszafordíthatatlanul, hanem emberek is meghalhatnak (pl. veseelégtelenség vagy szívinfarktus)!

A bázishiány pszichikai hatásai

Régóta bizonyított tény, hogy a szervezet bázishiány esetén ,,hervadozik", akár a növény, amely savas földben gyökerezik. A test túlsavasodása a testet, a lelket és a szellemet hasonló módon terheli meg. A lelki egyensúly létrejötte együtt jár a célratörően előidézett savtalanítással.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.