Miért utálnak a férfiak orvoshoz járni?

Egy amerikai közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a nők háromszor nagyobb valószínűséggel járnak rendszeresen orvoshoz, mint a férfiak.

Annak ellenére, hogy férfiak átlagosan fiatalabb korban halnak meg, mint a nők, és körükben nagyobb a szívbetegség, a rák, a stroke és az AIDS okozta halálozás aránya, nehezebb elrángatni egy férfit az orvoshoz, mint kihúzni egy fogat. Miért utálják ennyire a férfiak?

Timothy Vavra, a Loyola Egyetem belgyógyásza szerint ennek annyi oka lehet, ahány beteg, de többnyire az a lényeg, hogy nem tartják elsődleges dolognak. Nem hajlandók változtatni az életmódjukon, ezért időpocsékolásnak tartják végighallgatni az orvost, aki azt javasolja, hogy étkezzenek másképp, kezdjenek el mozogni, szokjanak le a dohányzásról, ha úgysem fogják követni a tanácsokat.

Vavra szerint azonban ennek a gondolkodásnak semmi értelme. Minél tovább halogatja ugyanis valaki az orvosi vizsgálatokat, annál nagyobb az esélye, hogy később rendszeresen orvoshoz kell majd járnia.

kohog3

„A megelőzés természetesen nem 100 százalékos, de legalább odafigyelhetünk dolgokra, és figyelemmel követhetjük az előjeleket” – mondja Vavra. „Vannak olyan betegeink, akik ha rendszeresebben jöttek volna el, apróbb változtatásokat tehettünk volna, amik megelőzték volna azt a később bekövetkezett egészségügyi válságot, amely viszont teljes életmódváltást eredményezett.”

Az orvos azt javasolja minden férfinak, hogy még fiatalon és egészségesen alapozza meg orvosánál a megfelelő ellátást, hogy minden alapvető adatát, például a vérnyomását rögzíteni lehessen. Így az orvos és a beteg is tudhatja, mikor kezd rosszabbra fordulni a helyzet. Ez pedig nem csak az egészségnek, hanem a pénztárcánknak is jót tesz.

Ha ugyanis megvárjuk egy egészségügyi válság bekövetkezését, már nem megelőző ellátást kell alkalmazni, hanem másodlagos ellátást, amely műtétet vagy kórházi kezelést tehet szükségessé. Ahelyett, hogy egyszerű életmódbeli  és étrendi változtatásokat tenne, a betegnek jelentős mértékű változtatásokat kell bevezetnie, és gyakran gyógyszereken kell élnie.

shutterstock_18567307

Íme, a legfontosabb szűrővizsgálatok, amelyekre minden férfinak érdemes odafigyelnie:

Vérnyomásmérés, legalább évente egyszer.

Diabétesz: a családi kórtörténet, túlsúly vagy diabéteszes tünetek miatt kockázatnak kitett férfiak számára.

Koleszterin: a szív-érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, például cukorbeteg 20-35 éves férfiak esetében kell ellenőrizni. 35 éven felül normál koleszterinszint esetén évente egyszer, magas koleszterinszint esetén pedig még gyakrabban kell végezni a szűrővizsgálatot.

Vastag- és végbélrák: 50 éves kortól kezdve kolonoszkópiát kell végezni. Amennyiben az eredmény normális, egy szűrés körülbelül tíz évre jó.

Prosztatarák: 50 éven felüli férfiak esetében, akik legalább 10 év várható élettartammal rendelkeznek, évente kell PSA tesztet és rektális digitális vizsgálatot végezni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.