Miért találjuk meg mindig a kulcsainkat?

Az a képesség, hogy felismerjük a figyelemelterelő dolgokkal körülvett céltárgyat, idegrendszerünk és agyunk egyik legfigyelemreméltóbb funkciója.

A vadonban azért élnek túl az emlősök, mert meglátják és elkerülik az árnyas bozótban rejtőzködő ragadozókat. Ez a képesség az emberek világában is tetten érhető. A közlekedésbiztonsági szolgálat érzékelői kimutatják a veszélyes tárgyakat rendetlen, zsúfolt bőröndünkben. Reggelenként pedig el tudunk indulni otthonról, mert még az összevissza polcon is gyorsan megtaláljuk a kocsi kulcsot.

„A vizuális keresés fontos az agyunk számára. Meglepő módon még egy olyan összetett feladatban is, mint egy figyelemelterelőkkel körülvett tárgy felderítése, az emberek teljesítménye szinte optimális. Ez azt jelenti, hogy az agy a lehető legjobb munkát végzi a rendelkezésre álló információk felhasználásával” – állítja a Nature Neuroscience folyóirat online kiadásában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Wei Ji Ma, a Baylor Orvostudományi Egyetem idegtudományi professzora. A cél felismerése több, mint az egyes tárgyak azonosítása.

shutterstock_690171461

„A cél felderítéséhez több helyről származó információkat kell integrálni. Sok tárgy hasonlíthat a keresett tárgyra. Tehát nem csak vizuális, hanem kognitív döntésről is szó van” – mondja a professzor. Az egyik legfontosabb tényező az információ megbízhatósága. A kísérlet során elsősorban ezt vizsgálták. Ha valaki nyomozó, a forrás megbízhatósága alapján súlyozza az információ darabkákat. Ehhez hasonlóan az agyunknak is súlyoznia kell a vizuális információkat.

A kísérlet során vonalakat ábrázoltak, melyek nehézségét különböző kontrasztélességekkel különböztették meg. Az egyes ábrákat csak a másodperc töredékéig mutatták, így a feladat rendkívül nehéz volt. Kiderült, hogy a résztvevők még ebben a bonyolult feladatban is optimális módon derítették fel a célt, vagyis az emberi agy a másodperc töredéke alatt képes integrálni a különböző helyekről származó információkat, miközben az információk megbízhatóságát is számításba veszi. Ez pedig nagyon fontos a mindennapjainkban. Csak egyetlen kérdés merül fel: mikor válik egy vizuális feladat olyan bonyolulttá, hogy az emberi agy képtelen optimális módon megoldani?

Forrás: