Mi bajom van? – A hasfájás top 15 oka – 2. rész

A hasfájás olykor mindenkivel előfordulhat. Bizonyos esetekben azonban, a tünetek függvényében, fontos orvoshoz fordulni, mert komoly probléma is állhat a háttérben.

A hasfájás mindenkivel előfordulhat néha, lehet az oka gyomorrontás vagy bármi egyéb is. Vannak azonban esetek, amikor fontos felkeresni egy orvost, mert a tünetek komolyabb gondot is jelezhetnek, amit magunk nem tudunk kikezelni.

Milyen okok állhatnak a hasfájás hátterében?

Cikkünk első felében az első nyolccal foglalkoztunk. Lássuk a többit is.

9. Vakbélgyulladás: a hasfájás oka könnyen lehet vakbélgyulladás. A vakbél egy ujj-alakú szerv, amely a vastagbél elején, a has jobb alsó részén helyezkedik el. Hogy pontosan mit csinál, az máig nem egyértelmű – ha azonban begyullad, többnyire fertőzött és el kell távolítani. Ha szétrobban, baktériumokat terjeszthet. A fájdalom gyakran a köldöknél kezdődik, majd lefelé és jobbra terjed. Ha vakbélgyulladás gyanúja merül fel, azonnal orvoshoz kell fordulni!

vakbél

Foto: 123rf.com

10. Epehólyag-probléma: az epehólyagból eredő fájdalom akkor jelentkezik, ha az epekövek – az emésztést segítő folyadékokból összeállt apró kövek – elzárják az epevezetékeket vagy csatornákat, amelyek a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag és a vékonybél között futnak.

A hasfájás a probléma leggyakoribb tünete. Ha a hasi fájdalom súlyos vagy pár óránál tovább tart, hívjunk orvost. Hányinger, hányás, láz is előfordulhat, a vizelet tea színűvé, a széklet világos színűvé válhat. Az epekövek gyakran maguktól mozognak, ha azonban nem teszik, műtétre lehet szükség.

11. Kizáródott sérv (hernia incarcerata): a sérv akkor fordul elő, amikor a belek egy része átcsúszik a hasfalon. Ha megcsavarodik vagy elmozdul, s ezzel elvágja magát a vérellátásától, súlyos fájdalmat okozhat a hasban. A legtöbb esetben gyors műtétre van szükség.

12. Székrekedés: a hasfájás oka lehet a székrekedés is, amely több okból alakulhat ki. Fontos tudni, hogy a gondot segíthet megelőzni a sok víz ivása, a testmozgás, a nagyobb mennyiségű rostot tartalmazó élelmiszerek, például a szilva és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása.

Ugyanakkor, ha rendszeresen kevesebb, mint háromszor ürítünk székletet hetente, meg kell erőltetnünk magunkat, a széklet általában csomós és kemény, az súlyosabb állapotot jelezhet. Ha bármelyiket tapasztaljuk, mielőbb keressünk fel orvost!

13. Hasnyálmirigy-gyulladás: ez a probléma akkor jelentkezik, amikor a hasnyálmirigy begyullad. Ez a szerv segít a testnek a cukor feldolgozásában és az élelmiszerek megemésztésében. A hasfájás a has felső részében tapasztalható, mely evés után fokozódik. Hányinger és hányás is jelentkezhet.

Az enyhe esetek maguktól elmúlhatnak, a súlyosak azonban veszélyesek lehetnek. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki utasításba adhatja, hogy az evést 1-2 napig mellőzze a beteg és fájdalomcsillapítót ír fel. Ha ez nem segít, be kell feküdni a kórházba, hogy táplálékot és folyadékot kapjon.

hasfájás, gyomor

Fotó: 123rf.com

14. Gyulladásos bélbetegség (IBD): a hasfájás oka lehet gyulladásos bélbetegség. Két alapvető formája van: a fekélyes vastagbélgyulladás (ulcerative colitis) és a Crohn-betegség.

Az immunrendszer mindkét esetben túlreagál és begyullasztja a bélrendszert. Bár az IBD nem érinti közvetlenül a gyomrot, gyakori a hasi fájdalom és az émelygés, valamint hasmenés, ízületi fájdalom, láz, bőrkiütések és egyéb tünetek. Ezeken az állapotokon orvos segíthet, aki speciális gyógyszereket és életmódbeli változtatásokat javasol.

15. Divertikulitisz: a hasfájás oka lehet diverticulitis is. Ebben az esetben kisméretű, kidudorodó tasakok képződhetnek az emésztőrendszer „bélésében”, általában a vastagbél alsó részében.

Mindez meglehetősen gyakori, s általában nem okoz problémát. Ugyanakkor, ha begyulladnak vagy megfertőződnek a tasakok, súlyos hasi fájdalom, hányinger jelentkezhet és megváltozhat a székletürítés. A pihenés és az étrend módosítása segíthet, de az orvos antibiotikumot is felírhat.

Olvasd el ezt is!

A gyomorfekély nagy veszélyt jelenthet!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.