Megoldás a folyadékpótlásra demens betegeknél

A nem elégséges folyadékpótlás és a kiszáradás rendkívül veszélyes lehet az idősekre, főként akkor, ha demens betegek.

Már kisebb mértékű folyadékhiány is a szellemi képességek drámai romlását eredményezheti, ami a demenciával élők esetében komoly következményekkel járhat. Miután nagymamáját a kiszáradás tüneteivel kórházba szállították, Lewis Hornby úgy döntött, megtalálja a módját, miképpen lehetne megelőzni, hogy más, Alzheimer-kórral vagy demenciával élő idősek is ilyen súlyos állapotba kerüljenek. A BBC rádióinterjút készített a fiatallal.

Lewis elmondta, hogy nagyon meglepődött, amikor mindössze huszonnégy órányi folyadékpótlást követően a kórházba szállításkor még eszméletlen nagymamája teljesen felépült. Arra gondolt, hogy ha egy ennyire kis dolog ilyen jelentős hatású, akkor érdemes volna támogatni az időseket abban, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jussanak.

Fotó: 123rf.com

Több demenciában járatos pszichológussal is beszélgetett a termékfejlesztés két éve alatt, melyek nyomán az rajzolódott ki előtte, hogy az Alzheimer-kórral és más demenciával élők esetében számos olyan tényező van, ami megnehezíti a megfelelő folyadékbevitelt. Sok idős nem érzi a szomjúságot, vagy épp nem rendelkezik megfelelő motoros készségekkel a pohárból történő iváshoz. Vannak, akik nehezen értik meg a folyadékpótlás fontosságát is.

Lewis ezért azt találta ki, hogy ha édesség formájában tálalják a potenciálisan életmentő megoldást, az nagyobb népszerűségnek örvendhet. A kiszáradást megelőző zselés gumicukrokat nagy előszeretettel fogyasztják az idősek – ráadásul még az édesség formája is könnyen kézre áll a demenciával élőknek, ezzel is megkönnyítve fogyasztásukat. Mivel a hosszú távon tapasztalt kisebb folyadékhiány a leggyakoribb veszélyes kiszáradási forma, ennek megelőzésére napi egy kis tálcányi, 24 darab gumicukor elfogyasztásával 300 milliliter extra folyadékot visznek be az idősek.

 

És hogy mennyire ízletes az édesség? Lewis szerint eddig nagy sikert aratott a gumicukor a demenciával élők körében. Az elégedettség pedig a közérzetükre is kihatott, az édességek felszolgálása ugyanis sok pozitív interakciót tesz lehetővé az idősek és a róluk gondoskodók között.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.