Megfázás vagy influenza? – Ezek a tünetek megmondják!

Nem árt tudni a szövődmények miatt

Közeledik az ősz, ilyenkor sajnos nő a betegségek esélye is. A megfázás és az influenza között gyakran nehéz különbséget tenni. Márpedig fontos, mivel a szövődmények és a kezelés is más lehet.

Amikor reggel tüsszögéssel, torokfájással, köhögéssel ébredünk és fájdalmak gyötörnek, honnan tudhatjuk, vajon egyszerű megfázás vagy influenza csapott le ránk? A két betegség valóban nagyon hasonló, mégis különböznek egymástól – a tünetek azonban megtévesztőek lehetnek. Nem mindegy, hogy influenzára szedünk gyógyszert, s közben megfázás gyötör, vagy fordítva.

A megfázás nyilvánvalóan enyhébb légzőszervi megbetegedés, mint az influenza. Miközben a tünetek néhány kellemetlen napot okoznak nekünk, az influenza akár hetekre is ágyba dönthet. Utóbbi az, amelyik súlyos egészségügyi problémákat vonhat maga után, így tüdőgyulladást és kórházi kezelést. Vagyis a tünetek megkülönböztetése igencsak ajánlott.

1.Megfázás

Ez a betegség általában torokfájással indul, amely többnyire 1-2 nap alatt elmúlik. Az orrot érintő tünetek – dugulás, orrfolyás – köhögéssel a negyedik vagy ötödik napig alakulnak ki. Láz jelentkezhet, de felnőtteknél ritka, inkább a gyermekekre jellemző. A megfázás alatt az orr teljesen megtelik vizenyős orrváladékkal, amely vastagabbá és sötétebbé válik.

2.Influenza

Az influenza tünetei jóval súlyosabbak a megfázásénál. Ide tartozik a torokfájás, láz, fejfájás, izomfájdalmak, izommerevség, orrdugulás és köhögés. A tünetek nagy része fokozatosan alakul ki 2-5 nap alatt, de nem ritka, hogy egy hétig vagy akár több ideig. Leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás – főleg fiataloknál és időseknél, illetve azoknál, akiknek vannak tüdő- és szívproblémáik.

A tünetek lebontva:

  • Láz: megfázás esetén néha jelentkezik és enyhe; influenza esetén szinte mindig és magas.
  • Fejfájás: megfázásnál alkalmanként; influenzánál gyakori.
  • Általános fájdalmak: megfázás esetén kevésbé; influenzánál általában jelentkeznek és súlyosak.
  • Kimerültség, gyengeség: megfázásnál néha tapasztalható; influenza esetén általában és 2-3 hétig tarthat.
  • Extrém kimerültség: megfázásnál soha nem jelentkezik; influenzánál általában, már a kezdettől.
  • Orrdugulás: megfázás esetén gyakori; influenzánál néha tapasztalható.
  • Tüsszögés: megfázásnál általában jelentkezik; influenzánál néha.
  • Torokfájás: megfázás esetén gyakori; influenzánál néha tapasztalható.
  • Mellkasi kényelmetlenség, köhögés: megfázásnál enyhétől a közepes mértékűig, szaggató köhögés jelentkezik; influenza esetén gyakori és súlyossá válhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php