Lépfene Jászladányban

A hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a jászladányi lépfene-fertőzés felszámolására, a fertőzés forrását elkülönítették, fertőtlenítenek, és a fertőzésre fogékony állatállományt beoltják.

VM: a hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket

A nap folyamán Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár közölte: Jászladányban egy 210 darabot számláló birkaállományban lépfenét állapított meg az Állategészségügyi Intézet. Leszögezte: embereken nem észleltek ilyen megbetegedést.

A VM tájékoztatása szerint az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok intézkedéseire azután került sor, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a múlt héten egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját. A szakemberek azonnal megkezdték a betegség felszámolását.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, az állatorvost azonban csak szeptember 11-én értesítették, aki mintákat küldött a diagnosztikai intézetbe, és megtiltotta az állatok legeltetését. Kiderült az is, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el, csekély, mintegy 40 centiméteres földtakarással.

A helyi zárlat elrendelése mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyidejű értesítésével és segítségével az állategészségügyi szolgálat védőoltást adott az érintett juhállománynak, és elrendelte a megfigyelését.

juhok

A minisztérium tájékoztatása szerint az érintett ingatlan szigorított fertőtlenítését és takarítását most végzik. Ennek keretében az elásott tetemeket szigorított módon fertőtlenítik, a trágyát ártalmatlanítják és a helyszínt izolálják. Ezzel akadályozzák meg, hogy a kórokozók spórái a környezetbe juthassanak.

A településen és környezetében a betegségre fogékony állatállomány oltását is elvégzik az állatorvosok. A továbbiakban a helyszínt elkerítik és zár alatt marad. A nagyközség területén és környezetében a fertőzésre fogékony állatok kizárólag folyamatos vakcinás védelem mellett tarthatók – hangsúlyozza a tárca a közleményben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezete az állatbetegség megállapításakor azonnal megkezdte az esetlegesen fertőzött személyek felkutatását, egészségi állapotuk felmérését. Az érintett terület összes egészségügyi szolgáltatója (háziorvos, védőnő, ügyelet, szakrendelő, kórház) folyamatos felvilágosító tevékenysége mellett figyelemmel kíséri a lakosság egészségi állapotát, különös tekintettel a lehetséges betegség tüneteire.

Jelenleg humán járvány, megbetegedés nincs, a betegség emberről emberre nem terjed. A lakosság tájékoztatása folyamatos. Az esetlegesen fertőzésnek kitett emberek – akik a közvetlen védekezésben részt vesznek – megelőző védelemben részesülnek. Jelenleg a fertőződés veszélye minimális – hangsúlyozza a közlemény.

Kardeván: a hatóságok urai a helyzetnek

Közölte: felmérték a falu teljes állatszámát és oltani kezdték az állatokat. Felmérik azt is, hogy az állományból esetleg levágott állatok húsa hová került, mivel ez is fertőzés forrása. Azt a területet, ahol a birkák tulajdonosa állati tetemeket ásott el, szintén elhatárolták, a terület fertőtlenítése már folyik.

lepfene1

Tájékoztatása szerint a helyszínen vannak az állategészségügyi hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem az ÁNTSZ és a természetvédelem szakemberei. Hangsúlyozta: pánikra nincs ok, korábban is sikerült már megoldani hasonló helyzeteket.

Az államtitkát elmondta: emberről emberre nem terjed a betegség, ugyanakkor végig kell járni a falu összes házát, hogy figyelmeztessenek: ne fogyasszon senki a fertőzött birkahúsból, mert így terjedhet tovább a betegség az emberekre.

A betegség felszámolására megvannak a megfelelő módszerek, és felszámolásán dolgoznak a szakemberek – emelte ki Kardeván Endre. Hozzátette: a betegség egy elhatárolt helyen van, az országban máshol nem fordult elő.

Újságírói kérdésekre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy az állattartó szabálytalanságot követett el, amikor az elhullott állatokat elföldelte, ugyanis a megsemmisítésnek megfelelő módja van. A tömeges elhullást pedig jelentenie kellett volna – tette hozzá. Elmondása szerint a hatóságok 23 állatról tudnak, és csak kettőt tudtak megvizsgálni, így azt sem tudják, mikor kezdődött pontosan az állatok elhullása, ezt most nyomozzák.

Az MTI kérdésére az államtitkár közölte: a betegség más kérődzőkre nem terjedt át. Nem is fog – mondta -, a helyszínen lévő állatorvosok ugyanis oltják a betegségre fogékony állatokat.

Ismertette: a betegséget egy spórákat termelő baktérium okozza, a spóra a föld alatt akár 60-70 évig is elérhet. A fertőzés eredetét a szakemberek még nem tudták azonosítani.

Gondként említette Kardeván Endre, hogy azokat az állatokat, amelyeket a gazdálkodó elásott, már nem lehet a földből kivenni. Ezt a területet fertőtleníteni kell, hogy a talajvízbe ne kerüljön fertőző anyag, ezen a katasztrófavédelmi szakemberek már dolgoznak.

Az eset a magyar élőállat-exportra az ügy nincs kihatással – mondta.

A betegség tünetei az állatoknál és az embereknél is hasonlóak, hasmenéssel és lázzal jár. Kardeván Endre hozzátette: ha a fertőzött körzetben valaki ilyen tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz.

Forrás: