Lelki törést okoz a pikkelysömör

Tegnap volt a Pszoriázis Világnap, amelynek apropóján az indianapolisi székhelyű Lilly gyógyszergyár közzétette annak a nemzetközi kutatásnak az első eredményeit, amelyet a pszoriázissal (pikkelysömör) élő páciensek körében végeztek, hogy átfogó és aktuális képet kapjanak a betegség kezelésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról és nehézségekről.

A “Közelebb Egymáshoz” elnevezésű felmérésben 10 ország betegei vettek részt, az eredmények pedig minden korábbinál részletesebb leírást adnak többek között arról, hogy milyen tényezők befolyásolják a terápiás együttműködést, milyen az egyes betegek elégedettsége a kezeléssel kapcsolatosan, illetve hogy miként változtatta meg a pikkelysömör az érintettek életét és személyes kapcsolatait.

“Ezek az eredmények egyértelműen rávilágítanak azokra a nehézségekre, amelyekkel a pikkelysömörben szenvedők milliói kénytelenek nap mint nap szembenézni, mivel egy olyan betegségről van szó, amellyel kapcsolatban számtalan tévhit és félreértés van ma is a fejekben – nyilatkozta Fehér Mihály a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. “Azt reméljük, hogy együttműködve a magyar  orvos- és betegérdekképviseleti szervezetekkel, a jövőben sikerül nem csupán ezeket a tévhiteket eloszlatni, de a betegség valódi kiváltó okaira koncentrálva, azt jobban megérteni és a kezelésben áttörést jelentő eredményekre jutni.”

pikkelysomor

A kutatás eredményeinek feldolgozása után megállapítható, hogy a betegség korai fázisában adott gyógyszeres és helyi kezelési módszerekkel a páciensek sokkal kevésbé voltak megelégedve (57%), mint az általában már csak az előrehaladottabb fázisban alkalmazott korszerű, biológiai terápiákkal (75%). Ezenkívül az is egyértelműen kiviláglik, hogy a kezelés sokkal sikeresebb azon páciensek esetében, akiknek az együttműködési hajlandóságuk illetve a terápiával szembeni bizalmuk  magasabb. A magas együttműködési hajlandósággal rendelkező betegek 76%-a, míg az alacsonyabb bizalommal rendelkezőknek csupán 48%-a számolt be pozitív változásról.  A betegség lélektani hatásait elemezve riasztónak minősíthető az a tény, hogy a pikkelysömörrel érintettek 45%-a szerint partnerkapcsolatuk vagy házasságuk negatívan változott a betegség kialakulása óta, a válaszadók több mint fele pedig a mindennapi életminőségük jelentős romlásáról számolt be.

“A pikkelysömör nem csak fizikai fájdalmakkal járhat, de mentálisan is nagyon nehezen viselhető – mondta Dr. Tóth Ágoston, a Lilly Hungária Kft. szenior orvostanácsadója. “Minden reményünk megvan viszont arra, hogy ezen kutatás eredményeit is felhasználva a jövőben hatékonyabban tudunk azokra a fókuszpontokra koncentrálni, amik igazán döntő befolyással lehetnek a betegek életminőségének javítására.”  

Forrás: https://napidoktor.hu/index