Kullancscsípés – Itt a legkritikusabb időszak

Magyarországon évente mintegy 1000-1500 Lyme-kór esetet jelentenek be, de a fertőzés valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet. A kullancscsípés következtében kialakuló Lyme-kór szempontjából a június és a július a legkritikusabb időszak: e két hónapban jelentették az összes tavalyi eset közel felét.

Egy friss magyar kutatás szerint a megkérdezettek 77 százaléka talált már a bőrén, ruházatán kullancsot. A ProtectOne nyári, több mint 500 fő megkérdezésével készített felmérésében a válaszadók fele mégis úgy nyilatkozott: a leggyakrabban nem használ semmilyen eszközt a védekezésre.

Tombol a vakáció, a nyári táborok csúcsidőszakában vagyunk, egyre több időt töltünk a természetben. A kullancsok is nagyon aktívak ilyenkor, a legtöbben az év ezen időszakában találnak magukon vérszívót. A leggyakoribb, kullancscsípés következtében kialakuló fertőzés, a Lyme-kór is ilyenkor fordul elő leggyakrabban. A KSH szerint tavaly összesen 1213 esetet jelentettek, ezek közel felét két hónapban, júniusban és júliusban.

kullancs, lyme kór

Fotó: 123rf.com

Nyári táborokban és saját kertünkben is találkozhatunk kullanccsal

A bejelentett Lyme-kór esetek száma évente jellemzően 1000-1500 között alakul, ám szakértők szerint a fertőzés valódi gyakorisága ennek a számnak akár tízszerese is lehet. A ProtectOne több mint 500 fő megkérdezésével online kutatást készített júniusban a magyarok tapasztalatairól, szokásairól – és tesztelte a kullancsokkal kapcsolatos ismereteket is.

„A kutatás résztvevőinek több mint háromnegyede talált már a bőrén, ruházatán kullancsot. 85 százalékuk úgy gondolja, hogy egy erdőben szedhette össze, de közel 20 százalék mondja azt, hogy a saját kertjében.  Fontos tudni, hogy a nyári táborokban, a kirándulásokon, erdei túrákon kétségtelenül nagyobb eséllyel találkozhatunk vérszívókkal, de a városi parkokban és a kertekben is megtalálhatók ezek az állatok” – tájékoztat Kiss Dániel, a ProtectOne szakértője.

Nyáron gyakrabban fordulunk orvoshoz

Azért fontos odafigyelni a kullancsok elleni védekezésre, mert számos veszélyes betegséget terjeszthetnek. A leggyakoribbat, a Lyme-kórt a kutatás résztvevőinek 99,6 százaléka ismeri, 87 százalék pedig a vírusos agyvelőgyulladást is – a humán babéziózist ugyanakkor csak a válaszadók 51 százaléka ismeri, a krími-kongói vérzéses lázat pedig csupán a kitöltők 5 százaléka.

Dr. Vizi András gyermeksebész, aki ügyeleti időben számos kullancscsípéses esettel találkozik, úgy tapasztalja: a Lyme-kóros esetek száma egyértelmű növekedést mutat tavasz végétől őszig.

„Problémát jelent a diagnosztizálásban, hogy a tünetek akár a csípés után hónapokkal is jelentkezhetnek. Lehet, hogy valaki csak ekkor tapasztal fejfájást, fáradékonyságot, gyengeséget, szédülést, lázat. Ilyen tünetek esetén a nyári időszakban érdemes a Lyme-kórra is gondolni, mint lehetséges kiváltó okra” – hangsúlyozza Dr. Vizi András.

kullancs, lyme kór

Fotó: 123rf.com

A szakember, aki szabadidejében terepfutóként maga is kitett a kullancsok okozta veszélynek, hangsúlyozza: az egyre enyhébb magyarországi telek miatt már kora tavasszal, késő ősszel, sőt, akár télen is előfordulhat a kullancscsípés.

Sokan egyáltalán nem védekeznek

Dr. Vizi András felhívja a figyelmet: a védekezés a megfelelő ruházat kiválasztásával kezdődik és minden esetben rendkívül fontos az önvizsgálat, valamint a gyermekek átvizsgálása. Nem minden kullancscsípés következtében alakul ki fertőzés, ám a fenti betegségek elkerülése érdekében mindenképpen javasolt valamilyen védekezési mód a kullancsok ellen. Ugyanakkor a kitöltők közel fele (49,7 százaléka) úgy nyilatkozott: semmilyen módon sem védekezik.

A kutatás résztvevői közül azok, akik védekeznek, többféle megoldást is használnak: például kullancsriasztó aeroszolokat, az agyhártyagyulladás elleni védőoltást, ultrahangos kullancsriasztót vagy a különféle illóolajakat. Egyre többen vannak, akik allergiájuk vagy a környezetük védelme miatt igyekeznek kerülni a kémiai anyagok használatát.

„A megkérdezettek 97 százaléka nyilatkozott úgy: fontos, hogy olyan védekezési módot válasszanak, amely a környezetünkre sem ártalmas. Hasonló arányban vannak, akik vegyszermentesen védekeznének a kullancsok ellen. Számukra jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötniük gyermekeik vagy kisállataik védelmében: veszélyes vegyi anyagok használata nélkül is megbízható és hatékony védelmet kaphatnak például a különféle ultrahangos kullancsriasztók használatával” – mondja Kiss Dániel.

Olvasd el ezt is!

Kisokos – Amit a kullancsokról tudni kell

Forrás: Napidoktor.hu