Kisokos – Amit a kullancsokról tudni kell

Az idei kullancsszezon az enyhe télnek és jó időnek köszönhetően talán véget sem ért igazán. A kullancsok száma így sokkal nagyobb az országban. A kullancscsípés valóban fájdalommentes?

A kullancsokkal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat  az Aniron Magánklinika gyűjtötte össze.

Igen, magát a csípést nem vesszük észre, mert a bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt. Fontos, hogy igen apró kullancsok is léteznek, amiket nehezen látunk meg, főként szőrrel (hajjal) fedett testrészeken, tehát keresnünk kell. Ezért lényeges, hogy teljes testünket aprólékosan vizsgáljuk át, illetve kérjünk segítséget az általunk nem vizsgálható testrészek esetében (hajas fejbőr, hát, hajlatok, fülek mögötti terület).

Ha észrevesszük magunkon, hogyan kell helyesen eltávolítanunk a parazitát? Mik a legjobb megelőzési módok?

A kullancs eltávolítása minél előbb meg kellene történjen, mielőtt a kórokozót szervezetünkbe juttatja. Eltávolítása során arra kell törekedni, hogy gyorsan, lehetőleg a kullancs összenyomása nélkül húzzuk ki. Erre kaphatók kullancs csipeszek. Persze előfordulhat, hogy nincs otthon kullancs csipeszünk. Ekkor egy egyszerű csipesz, vagy akár egy erősebb, hurokra tekert cérna is megfelelő lehet, ha a bőrhöz a lehető legközelebb igyekszünk a kullancsot megfogni, és lassan, folyamatosan húzzuk. Rövid időn belül elengedi bőrünket. Az nem baj, ha a szájszerve („feje”) esetleg bent marad, hiszen a kórokozók a potrohában vannak, és a „fej” pár nap után kilökődik. Néhány dolog, amit tilos megtenni: a kullancsot megnyomni, tekergetni, megszúrni, és bekenni zsírral, krémmel, stb., mert akkor fuldoklik, és a kórokozókat a szervezetünkbe öklendezi.

Megelőzésre ajánlott a védőoltás a Kullancs encephalitis vírusfertőzés esetében. Lyme-kór megelőzésére szolgáló vakcina nincs, azonban ez egy bakteriális fertőzés, ami antibiotikummal gyógyítható. Hasznos lehet a megfelelő ruházat, magas szárú cipő, hosszú nadrág, nadrág szára a zokniba tűrve, hosszú ujjú felső, dereka a nadrágba tűrve, ha kirándulni megyünk, vagy szabadban tartózkodunk. A kullancsok fűről, gazról és bokrokról is (legfeljebb 1,5 méter magasságban) ráakaszkodhatnak az ember bőrére.

Foto:123rf.com

A sokak által ismert Polybé tabletta valóban hatásos gyógyszer ellenük? Mik a legjobb kullancsmegelőző hatóanyagok?

Nem, a Polybé, mint egyéb szagos termékek fogyasztása (fokhagyma, pálinka) nem véd meg a kullancscsípéstől, tudományos vizsgálatok ezt eddig nem támasztották alá.

Rovarriasztók többnyire DEET-t (diethyl-toluamidot) tartalmaznak. Ezek azonban csak nagyobb (30-50%-os) koncentrációban hatásosak, így viszont már a bőrről felszívódva hányást, fejfájást, kivételesen ritkán epilepsziás görcsöt is okozhatnak, ezért a gyártók hígabb készítményeket bocsátanak rendelkezésünkre. Ezek hatékonysága viszont gyengébb.

5 tévhit a kullancs elleni védekezésről

Ha kiszedtük a kullancsot, érdemes-e bevizsgáltatni azt, hogy megelőzzük a nagyobb baj? Mi ennek a pontos menete?

Az eltávolított kullancs bevizsgálására (Lyme kórt okozó baktérium) van lehetőség néhány laboratóriumban, ahová akár postán is be lehet küldeni a kullancsot. A vizsgálat eredménye 2-3 héten belül érkezik meg. Azonban számos esetben hamis pozitivitás is előfordul, ami felesleges vizsgálatokhoz, kezeléshez, aggodalomhoz vezethet. Fontos hangsúlyozni, hogy a rövid időn belül eltávolított kullancs valószínűleg nem fertőzött meg minket! Tehát egy fertőzött kullancs nem azonos a betegség megjelenésével. Sokkal lényegesebb, hogy a kullancscsípés idejét jegyezzük fel, és a csípés helyét figyeljük.

Mikor forduljunk orvoshoz egy ilyen csípés után?

  • Terheseknek mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a magzat védelme érdekében.
  • A csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom esetén.
  • Ha a csípés után legalább 3 nap elteltével a csípés körül növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik, aminek a közepe idővel kifehéredik, így céltáblához, vagy kokárdához hasonlóvá válik.
  • A későbbiekben, ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz (arcideg bénulás, szívritmus-zavar, ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság) lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 3 évig is terjedhet.

Melyik országrész számít kullancsfertőzött területnek?

Hazánkban minden ezredik kullancs fertőzött. Mind a Lyme-kór, mind a Kullancs encephalitis megbetegedések tekintetében a legtöbb megbetegedést Vas, Zala és Somogy megyében észlelték az elmúlt években.

Mik a legjellemzőbb betegségek, amit a kullancs terjeszthet? Milyen tünetek kísérhetik az ilyen betegségeket?

Két gyakori betegségről szoktunk hallani: a Lyme-kór, melyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz, és a Kullancs encephalitis vírus által okozott vírusos agyvelő gyulladás.

Lyme kórra jellemző a csípés után minimum 3 nappal jelentkező, a csípés helyén megjelenő fájdalmatlan, nem viszkető rózsaszín folt, ami széli része felé terjed, növekszik, miközben a közepe feltisztul, kifehéredik. A korábban észlelt bőrpír a csípés okozta helyi irritáció, és nem a fertőzés jele. Az esetek egy részében kiütés nélkül kezdődhet a betegség a későbbi formák valamelyikével is: szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideggyulladás és nagy ízületi (többnyire térd-) gyulladás alakulhat ki a fertőzés utáni hetekben-hónapokban. A nyiroksejtes bőrcsomó a gyermekek fülcimpáján látható fájdalmatlan lilás-vörös cseresznyényi csomó, kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el. Kezelés nélkül a folyamat az élet végéig rosszabbodik, a kórokozó életben marad a rendkívül erőteljes immunválasz ellenére.

Gyógynövények kullancs ellen és Lyme -kór kezelésére

A Kullancs encephalitis vírus által okozott agyvelő-, és agyhártya gyulladás két fázisban zajlik: első tünetei a fertőzést követően 7-14 napon belül jelennek meg, ezek láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalmak. 3 napig tartó lázas állapot önmagában is jelentkezhet. Majd hirtelen megszűnnek a tünetek. Néhány napos tünetmentesség után a betegek egyötödénél fejlődik ki a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa: fejfájás, tarkómerevség, aluszékonyság, tudatzavar, izomfájdalom és bénulás. Súlyos esetekben arcideg bénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása léphet fel. A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás következménye lehet tartós fejfájás, szellemi leépülés és részleges bénulás (az esetek 30-40 %-ában maradandó károsodásokkal gyógyul). Megbénulhatnak a végtagok és a légzésért felelős izmok is, valamint epilepsziára emlékeztető görcsök következhetnek be. A betegség nagyon ritkán (1%-ban) halálos is lehet, az esetek nagyobb részében azonban nyom nélkül gyógyul. Célzott kezelésére nincs lehetőség, így megelőzése szükséges védőoltással.

Ritkán a kullancs csípés helye megduzzad, 3-10 cm-es vörös gyulladásos folt veheti körül, belőle genny ürül. Az elváltozás fájdalmas, láz kíséri, és a közeli nyirokcsomók jelentős duzzanata figyelhető meg. Ez a Nyúlpestis, vagy Tularaemia, mely nemcsak kullancs csípéssel terjedhet. Kezelése megfelelő antibiotikummal, esetleg sebészi kimetszéssel történik.

Érdemes beoltatni magunkat? Mire való pontosan az oltás? Milyen betegségeket előzhetünk meg vele és mi ellen nem használhatók?

Igen, mindenképpen ajánlott 1 éves kor felett szinte mindenkinek. Aki sok időt tölt szabadban, annak mindenképpen. És nem szükséges messzire menni, akár a kertünk, a játszótér füvéből is ránk kapaszkodhatnak kullancsok. Védőoltás a vírusos fertőzés ellen létezik, hazánkban Encepur és FSME Immun oltóanyagok kaphatók. Több, pontosan meghatározott időpontban kell az oltásokat beadni, majd általában 3 évente emlékeztető oltás szükséges. Ugyan a vírusos agyvelőgyulladás általában nyom nélkül gyógyul, mégsem érdemes kockáztatni.

Fotó: 123rf.com

Kit érdemes beoltatnunk?

1 éves kor felett mindenkit.

A médiában folyamatosan hallani, hogy új betegségeket terjesztenek a kullancsok. Van annak valós veszélye hazánkban, hogy egy egzotikus, ritka betegséget kapjunk ezektől a parazitáktól?

Kullancsok számos betegséget terjesztenek, ezek egy részét emberben nem figyelték meg, vagy rendkívül ritkán. Megelőzésükben a fent említettek (megfelelő ruházat, a kullancs mihamarabbi, megfelelő eltávolítása) nagy jelentőséggel bírnak. Fontos továbbá, hogy a kullancs-csípés helyét, közelében levő nyirokcsomókat, csípést követően megjelenő tüneteket figyeljük, és forduljunk időben orvoshoz.

Végezetül, hogyan tudjuk megvédeni háziállatainkat ettől a problémától?

Léteznek kutyák és macskák védelmére szolgáló készítmények, melyek rendszeres használata javasolt. Emellett a házi kedvenceket is rendszeresen át kell vizsgálni, a kullancsot a fent leírtaknak megfelelően kell eltávolítani.

Forrás: aniron.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.