5 tévhit a kullancs elleni védekezésről

Közeledik a vakáció, a nyári táborok időszaka, egyre több időt töltünk a természetben. Ez az időszak a kullancsszezon csúcsidőszaka is, ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók. 5 olyan tévhitet gyűjtöttünk össze a kullancsokról, amelyekkel le kell számolnod, hogy még hatékonyabban védhesd meg családodat és négylábú kedvenceidet.

Hol találkozhatsz kullanccsal? Mit tegyél és mit ne? Van-e ellenük vegyszermentes, környezetbarát megoldás? – elemzésünkből kiderül!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy sokat tudunk a kullancsok elleni védekezésről, aztán egyszer csak kiderül: a legfontosabb tévedéseket nem lehet elégszer megcáfolni. Számolj le az alábbi 5 tévhittel, hogy te is hatékonyan védekezhess a kullancsszezonban a vérszívók ellen!

kullancs, csípés

Foto:123rf.com

  1. A kullancs nem ugrik és nem a fáról esik

A kullancs nem a fákról pottyan vagy ugrik rád. Jellemzően 1 méteres magasságig található meg az erdőkben, a dús aljnövényzetben, kertekben. Főképp a magas páratartalmú környezetet kedveli, innen kapaszkodva kerül fel áldozataira. Ezért tehetünk már öltözködésünkkel is sokat védelmünk érdekében: a szabadban, kirándulás közben lehetőleg viseljünk hosszú nadrágot, zokninkba, cipőnkbe tűrve, így akadályozva meg, hogy a kullancsok a bőrünkre mászhassanak. Érdemes világosabb színeket választani, amelyeken gyorsabban megláthatjuk a vérszívót” – tanácsolja Kiss Dániel, a ProtectONE szakértője.

  1. A városban sem vagyunk biztonságban

A nyári táborokban, a kirándulásokon, erdei túrákon kétségtelenül nagyobb eséllyel találkozhatunk vérszívókkal, ám fontos tudni, hogy a városi környezetben, saját kertünkben sem vagyunk biztonságban. Immár a városi parkokban, füves területeken, magánkertekben is ugyanúgy elterjedtek ezek az állatok, ezért fontos, hogy ne csak a kirándulásokon gondoljunk a kullancsok elleni védekezésre.

  1. Létezik környezetbarát védelem a kullancsok ellen

Ami egy kisgyermek kezére kerül, az előbb-utóbb a szájában is megfordul, és négylábú kedvenceink szervezetébe is gyakran jut a szőrükre fújt szerekből. A veszélyes vegyi anyagok ráadásul környezetünket is megterhelik. Ezért fontos, hogy környezetbarát, vegyszermentes eszközöket használjunk a kullancsok elleni védekezéshez, amelyekkel ugyanakkor a megbízhatóságban és hatékonyságban nem kell kompromisszumot kötnünk” – fogalmaz Kiss Dániel.

Ezért is hívják fel a figyelmet egyre többen például az ultrahanggal működő kullancsriasztó eszközökre, amelyek veszélyes vegyi anyagok használata nélkül működnek, így biztonságosan használhatóak mind az emberek, mind a kisállatok védelmére, ráadásul már léteznek teljesen lebomló, környezetbarát anyagból készült eszközök is, mint a nemrégiben bemutatott Tickless ECO.

kullancs, csípés, orvos

  1. A csípés önmagában még nem okoz bajt

A kullancsok számos veszélyes betegséget terjeszthetnek, mint a vírusos agyvelőgyulladás, a Lyme-kór, a humán babéziózis, a tibola vagy a krími-kongói vérzéses láz. Ám attól, hogy egy kullancs megcsípett minket, még nem biztos, hogy meg is fertőződtünk. A paraziták a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe. Minél előbb távolítjuk el a kullancsot szervezetünkből, annál kisebb esélyt hagyunk a fertőzésre. Ezért nem érdemes orvoshoz szaladni, ha kullancsot találunk magunkban, hanem mielőbb ki kell vennünk a vérszívót, majd alaposan megfigyelnünk magunkat a csípést követő időszakban.

  1. Nem kenegetjük, nem tekergetjük

Kiss Dániel figyelmeztet: nagyszüleink praktikái közül sem szabad mindent megfogadnunk. Korábban például esküdtek arra, hogy a kullancsot krémmel, olajjal, ecettel kell bekenni. Ez súlyos tévedés, mert minden olyan megoldás, ami a kullancsot öklendezésre készteti, növeli a fertőződés kockázatát. Tehát: ne kenjük, ne piszkálgassuk, ne tekergessük az állatot az óramutató egyik irányába sem, inkább egy határozott mozdulattal, mielőbb távolítsuk el!

Olvasd el ezt is!

Gyógynövények kullancs ellen és Lyme -kór kezelésére

Forrás: