Középkorú, asztmás és dohányzik? Ez a betegség veszélyezteti

Az asztma-COPD overlap (ACO) esetében a betegnél egyaránt jelentkeznek mindkét betegség jellemzői. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a betegség felismerése azért nagyon fontos, mert az érintettekre jellemző rosszabb életminőség és a panaszok gyakoribb fellángolása csak speciális, mindkét betegségre egyaránt ható terápia segítségével kezelhető.

 

A betegség jellemzői

Az ACO kialakulhat úgy is, ha az asztmás beteg dohányozni kezd, de megjelenhet akkor is, ha a régóta dohányzó betegnél jelentkeznek asztmás tünetek. Az életkorral nő a betegség kialakulásának kockázata, 40 év felett gyakrabban fordul elő. Krónikus légúti szűkülettel, változatos klinikai képpel jár. A betegekre általában rosszabb életminőség és a tünetek gyakoribb fellángolása jellemző, mintha asztma vagy COPD izoláltan áll fenn.

Foto:123rf.com

Az ACO jellemző tünetei

  • nehézlégzés, zihálás,
  • mellkasi szorító érzés,
  • gyakori köhögés, fokozott váladékképződés,
  • fáradtságérzet, csökkent terhelhetőség,
  • a mindennapi tevékenységek végzése közben gyakran fellépő légszomj.

Eltérő típusú kezelésre van szükség

Asztma és COPD gyógyszerek.

Foto:123rf.com

Az asztma és a COPD gyakran társuló kórkép, elkülönítésük nem mindig könnyű feladat – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. Ellentmondó leletek és tünettan esetén gondolni kell a másik betegség meglétére is. Ha az eredmények alapján mégsem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik kórkép áll a beteg tüneteinek hátterében, akkor inkább asztmásként kell kezelni, így ugyanis az állapotromlást megelőző gyulladáscsökkentő kezelést biztosan megkapja.

Mi a viharasztma? És hogyan védekezhetünk ellene?

Mindkét betegség önmagában is komoly kockázatot jelent az érintettekre nézve. A COPD a harmadik leggyakoribb halálok, a nem megfelelően kezelt asztma, különösen egy súlyos asztmás roham pedig akár végzetes kimenetelű is lehet. A rizikócsoportba tartozók számára az évenként elvégzett légzésfunkciós vizsgálat segítheti a betegség korai felismerését.

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.