Mi a viharasztma? És hogyan védekezhetünk ellene?

A száraz, meleg időben örülnek az allergiások, ha eső érkezik, hiszen legalább egy időre elmossa a polleneket. Erős zivatarok, viharok alatt azonban az allergiás, asztmás tünetek is fokozódhatnak, figyelmeztet dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A viharasztma

2016-ban a híradásokból értesülhettünk róla, hogy több asztmás beteg is életét vesztette Ausztráliában, a viharos időjárás következtében. A szomorú esemény oka viharasztma néven ismert. A vihar következtében ez esetben végzetes asztmás roham lépett fel a betegeknél. Hasonló időjárási jelenség ugyan nem ilyen mértékben, de nemcsak az asztmások, hanem a légúti allergiás betegek állapotát is befolyásolja.

A heves zivatar rontja az allergiás tüneteket

Viharok miatt erősödnek az allergia tünetei.

Foto:pixabay.com

A pollenallergiások fokozódó allergiás tünetekre számíthatnak egy hevesebb vihar alatt és azt követő időszakban is. Ennek oka, hogy míg egy átlagos eső valóban jólesően elmossa a levegőből a polleneket, érezhetően csökkenti a pollenkoncentrációt, addig egy heves vihar már egészen másként viselkedik.

Alapesetben az ép, sértetlen pollenszemek általában a felső légutak területére jutnak el, és nem kerülnek be a mélyebb légutak, a tüdő területére. A heves esőzés, zivatar hatására azonban a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Az ép pollentől eltérően a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt hevesebb allergiás reakciót és súlyosabb asztmás rohamokat válthatnak ki – figyelmeztet dr. Moric Krisztina. Allergiás és asztmás betegeknek ezért a viharok időszakában javasolt bezárt ablakok mellett, beltéren tartózkodni.

Ekkor kell allergiás asztmára gyanakodni a gyerekeknél

A légszennyezettség is hat az allergiás tünetekre

A szénanáthás tünetek fokozódnak száraz, szeles időben, ezért ilyenkor nem javasolt szabadtéri programot szervezni a pollenallergiás betegeknek. Rontja a tüneteket a magas légszennyezettség is, érdemes erről is informálódni, a napi pollenjelentés mellett. A pollenek felületén ugyanis könnyen megtapadnak a levegőben lévő szennyeződések, ami a pollen allergén molekuláival együtt fokozza a légutak nyálkahártyájának gyulladását. A levegőben lebegő szerves szennyező anyagok a polleneket borító védőfehérjét is károsítják. Az így megbontott burokból az allergiát okozó, a szervezet számára testidegen fehérjék erősítik az allergiás reakciókat. Ezért lehetnek magas légszennyezettség esetén a szénanáthás tünetek erősebbek.

allergia, orrfolyás, nátha, pollen

Foto:123rf.com

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a jól beállított allergia elleni kezelés segít csökkenteni annak kockázatát, hogy az időjárásváltozás vagy a légszennyezettség hirtelen nagymértékben negatívan befolyásolja az allergiás beteg állapotát. Ha az allergia megfelelően kezelt, a betegnél nem áll fenn az orrnyálkahártya gyulladása, akkor kisebb eséllyel alakulnak ki heves reakciók nála, mint a nem megfelelően kezelt allergiás személy esetében. Aki tehát úgy érzi, hogy a jelenlegi kezeléssel nem elégedett, nem tünetmentes, javasolt allergológushoz fordulnia!

Forrás: Napidoktor.hu