Köszvény ellen új gyógyszer!

Előzetes kutatási eredmények azt mutatják, hogy egy másik betegség kezelésére szolgáló gyógyszer a köszvény fellángolásait is enyhítheti az új gyógyszeres kezelést kezdő betegekben.

A kísérletben a rilonacept proteingátló gyógyszer jelentősen csökkentette a köszvény fellángolásának kockázatát a húgysavszint csökkentését célzó kezelések első hónapjaiban. A húgysavcsökkentő kezelés hosszú távon ugyan csökkenti a köszvényrohamok kockázatát, eleinte azonban növelheti a fellángolások esélyét, amikor a húgysavlerakódásokat a forrásnál felbontja és felszabadítja.

„Az ízületekben kialakuló kristálylerakódások visszaszorítása érdekében azt javasoljuk a betegeknek, hogy kezdjenek olyan gyógyszeres kezelést, amely csökkenti a húgysavszintet a vérben” – nyilatkozta az Arthritis & Rheumatism legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzője, ifj. Dr. H. Ralph Schumacher, a Pennsylvaniai Orvostudományi Egyetem professzora.

A kutatók a kísérletben azt vizsgálták, hogy a rilonacept képes-e rövidtávon csökkenteni a fellángolások kockázatát az egyik célfehérje, az interleukin 1 semlegesítése révén, még azelőtt, hogy kiváltaná a gyulladást. 83 köszvényes beteget vizsgáltak 27 amerikai klinikán, akik korábban tapasztaltak köszvény fellángolásokat, és a húgysav magas szintjével rendelkeztek. Mindegyikük megkezdte a húgysavcsökkentő standard kezelést allopurinol alkalmazásával. Körülbelül az alanyok fele ezen kívül kezdeti dupla adag rilonaceptet (320 mg) is kapott injekcióban, amit egy adag követett 16 hétig. A többiek cukorpirulát kaptak.

shutterstock_166186633

A rilonaceptet szedő betegek csupán 15 százaléka tapasztalt fellángolásokat három hónappal a kísérlet kezdete után, míg a rilonaceptet nem szedők 45 százaléka tapasztalt rohamokat.

Schumacher elmondta, hogy a köszvény fellángolásainak kockázatát csökkentő, jól tolerálható gyógyszerek alkalmazása a húgysavcsökkentő terápia elején növelheti annak valószínűségét, hogy a betegek folytatják a köszvény kontrollálását célzó hosszú távú gyógyszeres kezeléseket. A kísérlet pedig bizonyítékkal szolgál arra, hogy ez az interleukin 1 gátló gyógyszer hatékonyan megelőzheti a köszvény fellángolásait ilyen körülmények között.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.