Korai halál fenyegeti a profi futballistákat?

Meghökkentő adat tarthatja félelemben a játékosokat

Nem túl kellemes eredményre jutott egy új tanulmány, mely megállapította, hogy a profi futballistáknak 38 százalékkal nagyobb az esélye a korai halálra, mint azoknak, akik csak kevesebb játékban vettek részt.

Korai halál fenyegeti a profi futballistákat? Egy, a JAMA szaklapban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy bizonyos potenciális egészségügyi kockázatok a futballozással függnek össze. Egy tanulmány ugyanis kiderítette, hogy az Amerikaifutball Szövetség (National Futball League – NFL) játékosainak 38 százalékkal nagyobb esélye van fiatalon meghalni, mint azon társaiknak, akik kevesebb meccsen vettek részt.

A kutatás során főként a játék során bekövetkező agyrázkódásokra, krónikus traumás encephalopathiára (CTE) fókuszáltak, mely egy neurodegeneratív betegség. A CTE Alzheimer-kór szerű tüneteket okoz, beleértve a memóriavesztést, zavartságot, agressziót, dühöt és olykor öngyilkossági gondolatokat is. A kutatók úgy gondolják, mindez annak az ismétlődő traumának köszönhető, amely a fejet éri játék közben: felhalmozódik egy kóros fehérje és az agyban csomósodik. Nincs ellene kezelés, a diagnózist csupán az agy autopsziás vizsgálatával állapíthatják meg.

Brett Favre, korábbi Green Bay Packers-bajnok a CNN-nek azt mondta, a legbiztonságosabb védekezés, ha nem játszik. „Az agyrázkódások egyre súlyosabb problémát jelentenek. Sisakot viselünk, ez a maximum, amit tehetünk” – mondta.

A futballisták korai haláláról szóló tanulmánnyal kapcsolatban ugyanakkor tudni kell: a haláleset-növekedés nem olyan jelentős, mint ahogyan hangzik. „Szuggesztív, de nem végleges az álláspont” – fogalmazott dr. Atheendar Venkataramani, Pennsylvani Egyetem egészségügyi etikai professzora. A halálozás különbsége a profi futballisták javára statisztikailag nem jelentős, ám felvet kulcskérdéseket. Kollégáival összehasonlításokat végeztek, hogy megértsék, milyen hatást gyakorol valójában a játék a profi futballistákra.

Egy korábbi tanulmány szerint a profi futballisták esetében éppenséggel alacsonyabb a korai halál esélye, ahogyan a rák és szívbetegség valószínűsége is, mint a velük egykorú és ugyanazon etnikumba tartozó férfiaké, akik nem játszanak profi szinten futballt. Venkataramani szerint azonban nehéz ezekből az összevetésekből határozottan állítani valamit. Az NFL játékosai ugyanis különböznek az átlagos populáció tagjaitól. Az elit sportolók általában egészségesebb életet élnek, mint mások.

Venkataramani és kollégái végül elszigetelten kezelték azokat a hatásokat, melyek a profi futballistákat érinthetik, egy retrospektív tanulmány segítségével. Ebben összehasonlították az NFL-játékosok várható élettartamát, akik 1982 és 1992 között debütáltak a ligában, s őket a helyettesítő játékosokkal vetették össze, akik az NFL-t feltöltötték 3 játék erejéig, amikor 1987-ben sztrájkoltak a játékosok. Egészségüket 2016. december 31-ig követték nyomon.

A kutatók azért kikötötték, hogy az online adatbázis okán az információk egy része lehet helytelen. Ám összehasonlítva a két csoportot egymással, arra jöttek rá, hogy a 2933 profi futballista és a 879 cserejátékos esetében a profik között 144 korai haláleset történt, vagyis a csapat 4,9 százaléka meghalt. A helyettesítő futballisták közül viszont 37 hunyt el, azaz csak a csoport 4,2 százaléka. A különbségek jelentőségét nehéz meghatározni, mivel a játékosok száma nem volt olyan nagy. Figyelemreméltó viszont, hogy a kutatók azt is elemezték: mindkét csoportban a szívbetegség volt a vezető halálok, de az autóbalesetek, a kábítószer-túladagolás és a neurológiai betegségek szintén gyakoriak voltak a profi futballisták korai halálesetei kapcsán, sokkal inkább, mint a cserejátékosok esetében.

Korábbi tanulmányok arra is rámutattak, hogy a profik körében jóval sűrűbben fordul elő neurodegeneratív betegség, mint például Alzheimer-kór vagy amyotrop laterális szklerózis.

Természetesen, a játékosok kora is jelentős tényező a tanulmányban – átlagosan 52 évesek voltak a kutatás végén, ami viszonylag fiatal kor, és ehhez képest kevés volt a haláleset. Ám a kutatók feltételezik, hogy az idő előrehaladtával ez több lesz. A profi sportolók életkilátásai mindenesetre továbbra is az egészségügyi kutatások fókuszában vannak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php