Korábban nem ismert tüneteket produkál a majomhimlő

A majomhimlő új, szokatlan tüneteket produkál, de előnyben vagyunk a vírussal szemben, azonban a vírus összetettsége miatt nem tudjuk pontosan milyen módon mutálódhat.

Az eredendően afrikai majomhimlő epicentrum immár Európába helyeződött át és mivel egy másik társadalmi közegben van, ezért másként viselkedik, szokatlan, újfajta tüneteket produkál a vírus – számol be a 24.hu alapján az ATV.

Kemenesi Gábor virológus elárulta, hogy Afrikán kívül ekkora mértékben még korábban soha sem volt jelen a vírus. Amit az eddigi tünetekről tudunk az az, hogy fertőzés után 5-13 nappal megjelennek az első tünetek a fáradtság, láz, nyirokcsomó-duzzanat, fej- és izomfájdalmak, majd a lázat követően 1-3 napon belül felbukkannak a kiütések. Azonban Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának a munkatársa szerint a vírus önálló terjedése sok ponton át fogja ezeket a tüneteket írni.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Úgy véli a szakember, hogy minden járvány esetén akkor lehet lépéselőnybe kerülni a vírusokkal szemben, amikor egy jól körül határolható közegben terjed, ilyenkor ugyanis könnyebb a kontaktuskutatás és a kommunikáció is.

Felhívta Kemenesi Gábor arra is a figyelmet, hogy természetes folyamat a vírusok mutációja és nem hasonlítható a koronavírus járványt okozó SARS vírushoz hasonlítani a majomhimlőt. Ennek az oka, hogy sokkal bonyolultabb és több helyen jelenhet meg a mutáció.

A végén a szakértő azt is elmondta, hogy alapvetően a majomhimlő miatt aggodalomra egyelőre nincs okunk, mert nem olyan egyszerű megfertőződni vele.

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Európa a betegség epicentruma, egyre több a fertőzött

Forrás: