Majomhimlő – Európa a betegség epicentruma, egyre több a fertőzött

A majomhimlő-járvány kitörésének epicentruma mostanra Európa lett, több mint 1500 esetet azonosítottak 25 európai országban; ez a megbetegedések 85 százalékát teszi ki globális viszonylatban. Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetett: a fertőzés nyáron továbbterjed majd Európában.

Egyre szélesebb körben terjed a majomhimlő világszerte: az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a kétezret, a gyanús esetekkel együtt pedig már 2200 körüli érintettet tartanak számon a hatóságok világszerte az Our world in Data adatbázisa szerint – számol be az Index.

Nagy-Britanniában van a legtöbb majomhimlős Európában, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) június 14-ig 524 esetet regisztrált.

Az EU-n belül a legtöbben, 313-an Spanyolországban kapták el a fertőzést, de sok esetet fedeztek fel Németországban (263), Portugáliában (231) és Franciaországban (125). Megugrott az esetszám Olaszországban (80) és Belgiumban (36) is, míg a többi országban egyelőre csak néhány fertőzöttet azonosítottak.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Ali Zumla, a University College London Medical School fertőző betegségekkel foglalkozó professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a járvány is azzal a tanulsággal szolgál: továbbra sem tudjuk egységes módon kezelni a feltörekvő és újra felbukkanó fertőző betegségek okozta fenyegetést. Hozzátette,

a járvány nagysága valódi kockázatot hordoz, ugyanis minél tovább kering köztünk a vírus, annál nagyon területen képes terjeszkedni, annál erősebb lesz.

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai régiójának igazgatója szerint a majomhimlőjárvány kitörésének epicentruma egyértelműen Európa, ugyanis az itt azonosított betegek a globális esetek 85 százalékát teszik ki – írja a Portfolio.

Az Egészségügyi Világszervezet június 23-án rendkívüli ülést tart annak megvitatására, hogy a globális majomhimlőjárványt nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetnek minősítse-e – jelentették be.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Egyre több a fertőzött hazánkban

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.