Ki tudja mi az a pozitronemisszió?

A pozitronemissziós tomográfia (PET) egy olyan orvosi képalkotó eljárás, amelynek segítségével a szervezetben lezajló anyagcsere-folyamatok megjeleníthetők.

A pozitronemissziós tomográfia (PET) egy olyan orvosi képalkotó eljárás, amelynek segítségével a szervezetben lezajló anyagcsere-folyamatok megjeleníthetők. Minden betegségben megváltozik az érintett szervek vagy szövetek anyagcseréje. Ez a változás jóval hamarabb bekövetkezik, mint azok az anatómiai (méret-alakbeli vagy strukturális) elváltozások, amiket a hagyományos képalkotó vizsgálatokkal (pl. ultrahang, CT vagy MR) észlelni lehet. A PET segítségével így a betegségeket olyan korai stádiumban lehet diagnosztizálni, amelyre más vizsgálóeljárásokkal nincs lehetőség és a teljes gyógyulásnak még nagy az esélye.

Miért jó, ha PET/CT-vel vizsgálnak?

A PET/CT-vizsgálat elsősorban a daganatos megbetegedések minden egyéb eljárásnál koraibb felismerésére, illetve a már ismert betegség esetén a kiterjedés lehető legpontosabb felmérésére alkalmas. Pótolhatatlan információkat képes nyújtani a PET/CT rosszindulatú megbetegedések esetén a leghatékonyabb kezelési forma (műtét, sugárterápia vagy kemoterápia) kiválasztásában, annak megtervezésében, és a hatás ellenőrzésében.

PET_gep

A PET/CT-vizsgálat segítségével egyszerűbben lehet pontos diagnózishoz jutni és így gyakran elkerülhetők felesleges, kellemetlen, időigényes, fájdalmas vagy kockázatos beavatkozások (pl. tükrözések, szívkatéterezés, kontrasztanyagos röntgen), akár biopszia, műtétek is. A daganatok kiújulásának korai felismerése révén a PET/CT jelentősen javíthatja a betegek túlélési esélyét, illetve hozzásegíthet a végleges daganatmentes állapot eléréséhez.

Mi történik velünk vizsgálat közben?

A vizsgálat kezdetén rendkívül kis mennyiségű, alacsony aktivitású nyomjelző-anyag bejuttatására kerül sor intravénásan, amely a testben eloszlik. Az alkalmazott izotóp gyors fizikai bomlása biztonságossá teszi felhasználását. A vizsgálat sikere érdekében kb. 1,5 liter víz elfogyasztására is szükség van a várakozási idő alatt. A megfelelő eloszlásra körülbelül egy órát kell várni, ezt követően történik a képalkotás a PET/CT-készülékkel.

A képek készítése alatt a beteg egy ágyon fekve halad keresztül a kamera gyűrűjén. A tágas gyűrű révén a beteg bezártság-érzése minimális és a kamerába épített interkom segítségével folyamatosan kapcsolatot tarthat a vizsgálatot végző személlyel. A vizsgálathoz szükséges idő 15 és 20 perc között változik a vizsgálat típusától függően, mely idő alatt a készülék több mint ezer képet készít.

PET_vizsgalatok

A vizsgálatot követően a normál napi élet, aktivitás folytatható. Az eredményeket a vizsgálat után 3 munkanapon belül részletes írásbeli leletet  készül, melyhez a képeket is mellékeljük CD-re írva. A beteg számítógép segítségével a teljes képanyagot megtekintheti, és természetesen további kérdéseit is megbeszélheti a központ szakorvosával. Amennyiben a vizsgálat eredménye indokolja, a beteg további irányítást, segítséget kap tőlünk annak érdekében, hogy a megfelelő szakemberekhez a lehető leggyorsabban eljuthasson.

Forrás: