Kezelhetőbb agyhártyagyulladás?

A Firenzei Egyetem és a Novartis gyógyszercég munkatársai egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz az egységes védőoltáshoz, mely a meningokokkusz B-törzsek okozta bakteriális agyhártyagyulladást hivatott kivédeni.

Az agyat és a gerincvelőt borító agyhártya gyulladása potenciálisan halálhoz vezethet. A már létező védőoltások az öt kórokozó közül néggyel szemben védenek, azonban a meningokokkusz elleni oltás nagy nehézségekbe ütközik, ugyanis a baktériumnak mintegy 300 törzse létezik.

A Science Translational Medicine július 13-i számában egy olyan vizsgálatot mutattak be, mely a baktérium 54 mesterségesen előállított immunogénjére fókuszált – az immunogének olyan anyagok, melyek immunválaszt váltanak ki. Ezeket kísérleti egerekbe oltva vizsgálták a megjelenő meningokokkusz B ellenes antitestek szintjét, és megállapították, hogy nyolc esetében különösen intenzív volt a reakció, ráadásul több törzzsel szembeni védettséghez is hozzájárult.

agy48011

Az ilyenfajta biomérnöki megközelítés legnagyobb eredménye, hogy a felmerülő védőoltás-jelöltek közül képes kiválasztani a leghatásosabb összetevőt. Ugyan a témát illetően további vizsgálatok szükségesek, azonban amennyiben sikeres lesz, a módszert majd alkalmazni lehet más kórokozókkal szembeni védőoltások fejlesztése során, a lehetséges célpontok között szerepel a malária, és a HIV is.

A meningokokkusz B igen ragályos. A legveszélyeztetebbek a csecsemők, akik amennyiben túlélik a fertőzést, maradványtünetekkel gyógyulnak, ami súlyos esetben tanulási nehézségekből, hallásvesztésből, vagy végtagvesztésből állhat. Fiatal szervezetben a fertőzés okozta súlyos betegség órákon belül kialakul, ezért kiemelten kell foglalkozni az olyan közösségi helyek közegészségtani állapotával, mint a kollégiumi hálószobák, a katonai körletek, és más csoportosulási helyszínek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.