Kenceficékkel a napon

A nyári bőrproblémák többségét a sminkkészítmények, az arcfestékek váltják ki és évről-évre egyre többen fordulnak orvoshoz nap okozta bőrirritációk miatt.

Gyakran elővigyázatlanok vagyunk, nem tarjuk be a napozás helyes szabályait, a déli órákban napfürdőzünk megfelelő fényvédelem nélkül. Később pedig a tükör előtt szembesülünk mulasztásaink apró jeleivel: a szeplőkkel, májfoltokkal, szarkalábakkal.

Nem szükséges pecsenye vörösre sülni a tűző napon ahhoz, hogy ezek a kellemetlen, esztétikailag zavaró problémák megjelenjenek, mindössze tíz perc is elegendő, hogy visszafordíthatatlan bőrkárosodásokat szenvedjünk el. Így ma már nemcsak a strandolóknak, a hosszabb ideig szabadban tartózkodóknak van szükségük megfelelő fényvédő kozmetikumokra, hanem azoknak is ajánlott, akik csak az utcán sétálva teendőiket intézik. A nap okozta bőrirritációk jelentős része kellő odafigyeléssel elkerülhető lenne.

A nyári bőrproblémák többségét a sminkkészítmények, az arcfestékek váltják ki.

Nagy melegben, erős napsütésben ne használjunk alapozót és púdert, mert beleégnek a bőrbe, elősegítik a különböző pigment rendellenességek kialakulását. Ha ragaszkodunk az alapozóhoz, szeretnénk eltüntetni az apróbb bőrhibákat, egyenletesebbé tenni arcbőrünket, használjunk külön erre a célra kifejlesztett nyári make up-ot, mely fényvédő hatása révén óvja bőrünket a káros sugaraktól, és a hagyományos alapozóhoz hasonlóan egyenletes fedést biztosít.

UVsugarzas

A már meglévő szeplők, májfoltok a nap hatására élesebben kirajzolódnak, ez azonban késleltethető, megakadályozható, ha a kényesebb pontokra magasabb faktorszámú készítményeket használunk, mint a problémamentes területekre.

A tévhittel ellentétben a rúzsok és szempillafestékek összetételüknél fogva is okozhatnak bőrirritációt. Érdemes e szépségápolási cikkekből is UV védelemmel ellátott terméket választani, használni.

Nyáron a parfümök, különböző dezodorok is kiválthatnak nem várt, kellemetlen mellékhatásokat. A parfümöt ne fújjuk közvetlenül a bőrünkre, mert a nap hatására olyan maradandó elszíneződések jelenhetnek meg a bőrön, melyet később nehéz, vagy egyáltalán nem lehet eltüntetni. Inkább ruhánkra permetezzünk néhány cseppet kedvenc illatunkból.

Amennyiben betartjuk a napozás szabályait, gondoskodunk megfelelő fényvédelemről, alkalmazkodunk az évszak smink tippjeihez sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Ha mindezek ellenére bármilyen elváltozást észlelünk, feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz. A legtöbb kozmetológiai bőrprobléma csak ősszel orvosolható, mivel a kezelések fényérzékennyé tehetik a bőrt, a már meglévő pigmentzavarokat fokozhatják.

Forrás: