Influenza elleni oltás – ki és mikor vegye fel a vakcinát?

Már igényelhető a védőoltás

Bár manapság az emberek többsége a koronavírust látja nagyobb problémának, az influenza veszélyeiről se feledkezzünk el! Kinek ajánlott és mikortól vehető fel idén az oltás?

Az influenza megbetegedés minden évben lecsap, függetlenül attól, hogy éppen másféle vírus is kering a levegőben. Mivel a betegség elkapásának kockázata nagyobb, mint a vakcina felvételéé, az influenza-oltás mindenkinek ajánlott, aki betöltötte a féléves kort.

Fontos tudni, hogy ha valaki a koronavírus mellett influenzában is megbetegszik, súlyos következményekre számíthat, ezért jobb megelőzni ezt a helyzetet.

Fotó: 123rf.com

Kinek javasolt kiemelten az influenza elleni oltás?

Elsősorban azoknak, akik veszélyeztetett személynek számítanak. Ilyenek az idős emberek, a krónikus betegségben szenvedők. Szintén kiemelt kockázatú csoportba tartozik, aki sok emberrel dolgozik együtt zárt térben, illetve kerül velük kapcsolatba tevékenységei során. Fontos beoltatni a fél évnél fiatalabb gyermekek családtagjait, mivel a kicsik védelme csak úgy biztosítható, ha a környezetben élők be vannak oltva.

Javasolt az influenza elleni oltás a leendő kismamáknak. Nemzetközi ajánlások szerint már idejekorán, a családtervezés időszakában ajánlott a vakcina felvétele, amennyiben a gyermekvállalás várhatóan az influenza szezonra esik. Vannak egyéb ajánlások is az oltás kapcsán. Érdemes például felvennie annak, aki hosszú repülőútra megy.

Mindenképpen ajánlott azonban megelőzés céljából – gondoljunk csak bele abba, hogy ha elkapjuk az influenzát, nemcsak az iskolából, munkából maradunk ki; 1-2 hetes gyötrődés, gyengeség, sőt potenciálisan komoly egészségügyi szövődmények várnak ránk.

Mivel sokat költenénk gyógyszerekre és akár kórházba is kerülhetünk, mindenképp jobban megéri az influenza oltás felvétele.

Fotó: 123rf.com

Kinek nem adható be a vakcina?

Az oltás olyan embernek nem adható be, akinél súlyos allergiás reakció alakul ki tojás fogyasztása során, illetve ha egy korábbi vakcinát követően szüksége volt orvosi beavatkozásra.

Ha a vakcina felvétele mellett döntünk, azt kérjük minél előbb, mivel a teljes védelem kialakulása 2-3 hétbe telik. Amennyiben korábban nem volt rá módunk, az influenza szezon alatt is lehet kérni a védőoltás beadását. Oltás felvétele előtt mindig kérjük ki orvosunk véleményét.

Mikortól vehető fel az influenza elleni oltás?

A kormany.hu tájékoztatása szerint az ingyenes oltás már felvehető, megérkezett a háziorvosokhoz és az üzemorvosokhoz. A koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozók embereknek külön javasolják, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével, kérjenek orvosuktól időpontot a vakcina beadására.

A 6-35 hónapos gyermekek két oltást kapnak. A felnőtteknek adható, három komponensű vakcina több influenzatörzs ellen is véd. Bár a koronavírussal szemben az influenza elleni védőoltás nem nyújt védelmet, mindkét vírus az alsó légutakat célozza meg, ezért fontos beadatni az oltást – mutatott rá az Operatív Törzs.

A COVID ellen jó az influenza oltás is?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


2 hozzászólás

 1. lóláb

  Elmegy az ember, influenza elleni védőoltásra, és kap valamit… Értjük? Egy hazug kormány mennyire lehet hiteles?

  Válasz
 2. Janis Kata

  Téves infó!!!
  Nincsen még influenza elleni védőoltás a házi- és üzemorvosoknál!!!! Egyelőre csak a 3. részoltást adják a Covid-19 ellen!!!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.