Így ne vásároljunk étrendkiegészítőt!

Az étrendkiegészítőkre nem vonatkoznak a gyógyszerekre érvényes szigorú szabályok. Az OÉTI viszont nem akadályozhatja meg a készítmények piacra dobását.

Óriási iparággá fejlődött az elmúlt években a különféle étrendkiegészítő szerek gyártása és forgalmazása. Naponta 4-5 új készítményt jelentenek be a gyártók hazánkban. Ezekre a szerekre nem vonatkoznak a gyógyszerekre érvényes szigorú szabályok. Hazánk európai uniós csatlakozása óta pusztán az OÉTI-nél (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) kell bejelenteni legkésőbb a piacra helyezéskor, a készítmények összetételének és csomagolásának bemutatásával. Az Intézet azonban nem akadályozhatja meg a készítmények piacra dobását, így a felelősség a fogyasztókat terheli.

asvanyok8

Ezek a készítmények gyakran a legkiszolgáltatottabb vevőkört célozzák meg. A vásárláskor meghozott józan döntést ugyanakkor nehezítik a sokszor félrevezető, a terméket valótlan tulajdonságokkal felruházó hirdetések. A tisztánlátást akadályozza az is, hogy egyes termékeknek több mint 80 összetevője van. Ezek a készítmények gyakran a krónikus vagy halálos betegségekben szenvedőknek ígérnek gyógyulást, a Gazdasági Versenyhivatal számos elmarasztaló ítéletet hozott a tisztességtelen reklámokért – olvasható a hamisgyogyszer.hu portál cikkében.

További kockázati tényező, hogy nincs maximálva a termékekben felhasználható vitaminok és ásványi anyagok mennyisége, valamint nincs szabályozva, milyen egyéb összetevők, milyen növények (élelmiszer- és gyógynövények) alkalmazhatók, és milyen mennyiségben, a termékek előállítása során. A pontos alkotóelemek sokszor nincsenek feltüntetve a csomagoláson.

Mire érdemes figyelni?
– Lehetőleg ne fogyasszon többféle, azonos hatóanyag tartalmú készítményt egyidejűleg. Ha mégis, akkor fokozottan ügyeljen a túladagolás elkerülésére.
– Ne fogyasszon hosszú távon, napi rendszerességgel olyan étrendkiegészítőket, amelyekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi bevitelt.
– Ne vásároljon, ne szedjen az ön számára teljesen ismeretlen, több esetben csodahatásúnak titulált összetevőket tartalmazó étrendkiegészítőket.
– Az a legjobb, ha a fogyasztás megkezdése előtt kikéri kezelőorvosa tanácsát.
– Az étrendkiegészítők – különösen a biológiailag aktív komponenseket tartalmazók – gyakran jelentős élettani hatást fejthetnek ki, ezért ha Ön nem egészséges, valamilyen gyógyszert szed, akkor különös figyelemmel kell lennie az ilyen készítmények fogyasztásánál. Az a legjobb, ha a fogyasztás megkezdése előtt kikéri kezelőorvosa tanácsát.
– A gyógynövények megfelelő használata előnyös lehet szervezete egyensúlyának megtartásához, azonban ne felejtse el, hogy ezeknek mellékhatásai is lehetnek.
– Ami természetes eredetű, az nem mindig ártalmatlan! A természetből származó anyagok is lehetnek mérgezőek, károsak a szervezetre, például a mérgező gombák!
– Az étrendkiegészítők előnyösen hathatnak szervezetünk működésének egyensúlyban tartására, azonban nem csodaszerek! Az ilyen készítmények hatásossága gyakran kérdéses. Soha ne helyettesítse az orvosa által ajánlott hagyományos kezelési eljárást étrend-kiegészítővel!
– A készítmények magas árai és minőségük, előállítási költségük között a legtöbbször semmilyen kapcsolat sincs – a magas árral a gyártók leginkább a termék hatásosságát szeretnék sugallni.

Ha bármilyen problémája támadt vagy gyanúja ébredt egy ilyen készítménnyel kapcsolatban, azonnal forduljon háziorvosához. Panaszt tehet az ÁNTSZ-nél is. Az étrend-kiegészítőkről további információk találhatók az OÉTI weboldalán is, ahol a bejelentett termékek listája is elérhető.

Forrás: