Így állíthatod vissza bélflóra normál működését

Gyakran előfordul, amikor a hasunk puffadt, feszít, gyakran megyünk a mellékhelyiségbe, vagy éppen ellenkezőleg, csak nagy ritkán jön ránk a szükség. A felborult bélflóra-egyensúly okozhat hasonló tüneteket, amelyért gyakran a stressz, az egészségtelen életmód vagy a szedett gyógyszerek tehetők felelőssé.

Szerencsére néhány egyszerű módszerrel könnyedén visszaállíthatjuk a bélflóránk normál működését. A Budai Egészségközpont gasztroenterológusát kérdeztük, hogy miért jó a probiotikumok szedése ebben a helyzetben is, és milyen egyéb módszerekkel szüntethetjük meg a panaszokat, hogy hamar visszanyerhessük a jó közérzetünket.

joghurt, kefír

„Azt sokan tudják, hogy a bélrendszeri problémákra jó hatással lehetnek a probiotikumok, azaz a jó baktériumok. Azonban csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért vagy pontosan mikor ajánlott az alkalmazásuk, és hogy hogyan hatnak. Születésünkkor a bélrendszerünkben már ott van a kialakuló bélflóra csírája, ami a terhesség 3. trimeszterében formálódik. Abban az esetben, ha minden ideális – időre születünk, természetes úton, legalább fél évig anyatejes táplálást kapunk és nem kapunk antibiotikumot 1-2 éves korunkig – akkor az első 1000 napban egészséges bélflóránk alakul ki. Ha az anyatejes táplálás után egészséges étrendet alakítanak ki szüleink, akkor erős bélflóránk lesz, melyre az egyensúly és a sokféleség jellemző. Ám amint egyre több szénhidrátot, zsíros, de rostban szegény élelmiszert és kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, ez az egyensúly veszélybe kerül és könnyedén felbomlik. Ezt a folyamatot pedig tovább gyorsíthatják a gyógyszerek vagy a stresszes életmód, amely már különböző tüneteket, így például puffadást, hasmenést, hasi görcsöt is okozhat. Ilyenkor törekednünk kell a flóra helyreállítására, melyben segíthetnek a probiotikumok és azok az élelmiszerek, amelyek hozzájuk hasonlóan jótékonyan hatnak a bélflóránkra” – mondta Dr. Demeter Pál PhD, a Budai Egészségközpont gasztroenterológusa.

Mikor ajánlott a probiotikumok szedése?

A fent említett okokon kívül bélfertőzés, hosszadalmas, vagy egymást követő antibiotikum kúra, időskori krónikus betegségekre szedett gyógyszerek mellett jótékony lehet az alkalmazásuk. A széles spektrumú antibiotikumok a kezelés alatt nemcsak a betegséget okozó, de a jótékony hatású baktériumokat is elpusztítják, ezért alakulhatnak ki a kellemetlen tünetek, mint például a haspuffadás, hasmenés vagy szorulás. A gyógyulás érdekében, illetve krónikus betegségek esetében a gyógyszeres kezelést nem lehet megszüntetni, de a probiotikumok és a megfelelő táplálkozás segítségével megszüntethetők a panaszok. Az antibiotikumokhoz hasonlóan a helytelen táplálékbevitel, a tartós stressz is csökkenti a jó baktériumok számát, ezért a probiotikumok és a helyes étrend nemcsak a gyógyszeres kúra alatt, hanem a mindennapokban is ajánlott.

káposzta, zöldség, fermentálás

Hogyan fejtik ki hatásukat?

  • A probiotikumokat szájon keresztül tudjuk a bélrendszerünkbe juttatni. Azon kívül, hogy segítenek az egészséges bélflóra működésében, így a tápanyagok lebontásában és hasznosításában, hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk a táplálékokkal bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat minél hatékonyabban fel tudja használni.
  • Részt vesznek a B- és K-vitaminok előállításában és védik a szervezetünket a bélrendszerünkből felszívódó káros anyagoktól.
  • Nagy szerepük van a betegségek és fertőzések megelőzésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Segítenek a szénhidrátok lebontásában.

„Az erjesztéssel készült (fermentált) élelmiszerek, így a joghurt vagy kefir, a savanyúkáposzta, a kovászos uborka, egyes sajtok is bőven tartalmaznak jó baktériumokat. Otthon is fermentálhatunk. Ha segítségre van szükségünk, bátran kérjük gasztroenterológus és dietetikus segítségét. A kiegyensúlyozott, változatos és vitamindús táplálkozás nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, ezért a probiotikumok alkalmazása mellett is nagy figyelmet kell erre fordítanunk” – tette hozzá a főorvos úr.

Olvasd el ezt is!

Zsírmáj – Brutálisan pusztítja a bélflórát

Forrás: Napidoktor.hu