Ideje felvenni? – Kell-e az oltás?

Minden évben előbb kezdődik az influenzaszezon?

Közeledik az ősz, ideje felvennünk az influenza elleni oltást? Ebben az időszakban jelennek meg egyre többen az orvosnál és a gyógyszertárakban. A jelek szerint azonban egyre korábban kezdődik a megfázás szezonja.

Megelőzésképpen a vakcinát már az influenza-szezon elején érdemes felvenni, ha el akarjuk kerülni, hogy a komolyabb megfázás lecsapjon ránk. Szakemberek szerint azonban egyre korábban kezdődik ez az időszak – az Amerikai Járványügyi Hivatal 2018-ban már augusztusra tette annak kezdetét, az oltás tehát nyár végétől egészen november végéig tart – vagy amíg szükséges.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia a szülőknek azt javasolja: adassák be a 6 hónapon túli gyermekeknek a vakcinát, amint elérhető lesz. Sokan gondolhatják, hogy ez túl korai. Az sem világos sokak számára, meddig tart az oltás hatékonysága. Erre vonatkozóan sosem voltak véletlenszerű klinikai kísérletek. Egyes tanulmányok azzal igyekeztek rájönni a vakcina hatékonyságára, hogy összevetették egymással azokat, akiknek beadták a vakcinát, az oltást nem kapottakkal – azok körében, akik a klinikára influenza-szerű tünetekkel kerültek. A 2018-as analízis szerint a vakcina hatékonysága jelentős mértékben csökken 3-6 hónappal az oltás után, különösen egyes baktériumtörzsekkel szemben, ilyen a H3N2, az A-törzs, mely domináns szerepet játszott a 2017-es súlyos influenzában, illetve a B-törzs. Amennyiben kora szeptemberben megkapjuk az influenza elleni oltást, vajon az megvéd minket attól, hogy tavasszal betegek legyünk? Hiszen a betegség ilyenkor is jelentkezik még.

William Schaffner orvos, a Nashville-i Vanderbilt Egyetem fertőző betegség-szakértője elmondta: ha azt akarjuk tudni, nem túl korai-e az influenza elleni oltás felvétele, a válasz nem egyszerű. Az adatok meglehetősen vegyesek – többségük pedig idős felnőttektől származik. Vannak kutatók, akik szerint a túl korai oltás miatt februárban és márciusban valóban megbetegedhetünk. Ugyanakkor az is előfordul, hogy ha valaki halogatja a vakcinát, végül könnyen lehet, hogy fel sem veszi. Amennyiben a gyártóknak sikerül nagyszámú felhasználónak előállítani a vakcinát, az már júliusban vagy augusztusban elérhető. William Schaffner azonban úgy véli, ha valaki azt kérdi tőle, várjon-e a vakcinával szeptemberig vagy akár októberig, a válasza igen. Különösen az idősebb emberek számára javasolt, hogy később adassák be maguknak az oltást.

83957236 – woman visiting doctor in medical concept

A 65 év felettiek számára egyébként kétféle influenza elleni oltás létezik. Az egyik nagyobb dózisú, a másik ún. adjuváns, vagyis van benne egy extra összetevő, amely segíti az immunválaszt. Mindkét oltással kapcsolatban végeztek klinikai vizsgálatot, ezek szerint nagyobb fokú védelmet nyújtanak. A terhes nőknek abszolút ajánlott az influenza elleni vakcina felvétele, efelől nincs kétség. Kétszeresen is ajánlott, hiszen ott az édesanya mellett a baba is.

Azok a várandós hölgyek, akik influenzásak lesznek, sokkal könnyebben szenvednek komplikációktól – tüdőgyulladás, kórházi kezelés -, mint az ugyancsak beteg idős emberek. A kismamák több szempontból sebezhetőbbek, ezért oda kell figyelniük. A védő anyag ráadásul eljut a babához. Mára legalább fél tucat tanulmány van, amely azt mutatja: a babák életük első hat hónapjában rendelkeznek némi influenza elleni védelemmel, s ez fontos, hiszen őket közvetlenül nem lehet beoltani. Így valóban egy oltás áráért két védelmet is kapunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.