Influenza-szövődmények: nagyobb veszélyben a fiatal férfiak

Nagy a Guillain-Barré szindróma esélye

Azok a férfiak, akik felgyógyulóban vannak az influenza megbetegedésből, nem árt, ha óvatosak a mellékhatásokkal kapcsolatosan – azok ugyanis a szakértők szerint idegkárosodást okozhatnak és fennáll a Guillain-Barré-szindróma esélye.

Nem árt odafigyelniük magukra a fiatal férfiaknak, ha éppen túl vannak az influenza megbetegedésen. Egészségügyi szakemberek szerint ugyanis a betegség mellékhatásai akár idegkárosodással is járhatnak. Az influenzával való megküzdéshez szervezetünk antitesteket termel. Ritka esetben azonban ezek megtámadják az ún. mielint is, az idegek körüli védőhüvelyt. Az állapot Guillain-Barré-szindróma néven ismert.

Dr. Sheetal Shroff, a texasi Houston Metodista egészségügyi rendszer neurológusa elmondta: tanulmányok szerint azok a fiatal férfiak, akik felépülőben vannak az influenza betegségből, enyhén magasabb eséllyel rendelkeznek a szindróma kialakulására. Az állapot kezdeti jelei a lábakban fellépő égő, zsibbadó érzés, amely aztán izomgyengséggel folytatódhat, instabilitáshoz és elesésekhez vezethet. Ha kezeletlenül marad, teljes paralízis jelentkezhet.

Egy tanulmány becslése szerint minden 1 millió emberből 17 influenzásnál fejlődik ki Guillain-Barré-szindróma.

„Nem tudni pontosan, hogy miért érintettebbek a fiatal férfiak, mint az idősebbek, vagy éppen a fiatal nők. Mindenesetre amint valaki influenza után a szindróma kezdeti jeleit észleli, azonnal orvoshoz kell fordulnia. Amennyiben a Guillain-Barré-szindrómásoknál korán felfedezik a betegséget, megfelelően tudják őket kezelni. Fizikai erejük javul és idegkárosodás mértéke is visszaállítható” – figyelmeztet dr. Shroff.

Fontos kiemelni, hogy ha felvesszük az influenza elleni oltást, azzal eleve a betegség kialakulásának valószínűségét is csökkentjük, nem beszélve az olyan komplikációkról, mint a Guillain-Barré-szindróma.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.