Húsallergia kiváltója lehet egy kullancs

Milyen tünetek jellemzik és milyen megelőzés jöhet szóba?

A magányos csillag (Lone Star) kullancs harapása szerzett vöröshús-allergia kiváltója lehet. Milyen tünetek jellemzik és milyen megelőzés jöhet szóba?

Megdöbbentőnek tűnhet, de az ún. magányos csillag (Lone Star) kullancs csípése szerzett vöröshús-allergiát okozhat. Mit kell tudni erről az állapotról és lehetséges-e a megelőzés?

A különleges allergia a galaktóz alfa 1,3 galaktóz néven ismert szénhidrát típussal hozható összefüggésbe, melyet alfa galként is említenek. Ezt a szénhidrátot tartalmazzák az emlősökből származó hústermékek – például a marhahús, a sertéshús és a szarvashús.

A magányos csillag kullancs csípése ételallergiát okoz, kiemelten a vörös húsokra és más, emlősökből készült termékekre.

Mindenképp fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod kullancscsípés után

Érdemes tudni, hogy a Lone Star kullancs főleg az Egyesült Államok délkeleti részén él. Harapása egy alfa-gél nevű cukormolekulát juttat a szervezetbe, s egyes embereknél olyan immunrendszeri reakciót okoz, amely később enyhe vagy súlyos allergia-reakciókat vált ki a vörös húsokra, például marha-, sertés- vagy bárányhúsra, illetve egyéb, emlősökből származó hústermékekre.

 

kullancs

Fotó: 123rf.com

A kullancsok az alfa-gal molekulákat olyan, általuk megharapott állatból szerzik, mint a tehenek és a birkák. Amikor ez a hordozó kullancs megcsíp egy embert, harapásával alfa-galt fecskendez a szervezetbe.

Az ezekből a molekulákból származó erős immunválasz miatt egyesek enyhe vagy súlyos reakciókat szenvednek el, amikor vörös húst fogyasztanak. Azoknál, akiket ezek a kullancsok több alkalommal is megcsíptek, súlyosabb allergiás reakciók is kialakulhatnak.

Az alfa-gal allergiás reakció tünetei

Íme azok a jelek, amelyekre oda kell figyelni.

-Csalánkiütés, viszketés vagy viszkető, hámló bőr (ekcéma)

-Az ajkak, az arc, a nyelv és a torok vagy más testrészek duzzanata

-Zihálás vagy légszomj

-Orrfolyás

-Gyomorfájdalom, hasmenés, hányinger vagy hányás

-Tüsszögés

-Fejfájás

-Súlyos, potenciálisan halálos allergiás reakció, amely korlátozza a légzést (anafilaxia)

A megelőzés lehetőségei

Megelőzési lehetőségként először is azokat a dolgokat lehet javasolni, amelyeket minden, kullanccsal szembeni védekezés esetén megtennénk.

-Ne járjunk mezítláb fűben, sárban vagy bármilyen kültéri helyen, különösen, ami nagy kiterjedésű növényekkel van tele.

-Használjunk rovarriasztót a testünkön, akár otthon is. Kiemelendő, hogy a 20 százalékos vagy magasabb DEET-koncentrációjú riasztószer a megfelelő.

-Rendszeresen tisztítsuk a kertet és az udvart, nyírjuk a bokrokat és a növényeket.

-A környezet takarítása mellett ügyeljünk arra is, hogy házi kedvenceinket és magunkat is tartsuk tisztán. Legtöbbször állataink lehetnek a kullancsok hordozói.

-Amikor belépünk a házba – különösen olyan helyről, ahol összeszedhettünk kullancsot – a legjobb, ha lezuhanyozunk!

-Amennyiben kullancsot észlelünk a testünkön – vagy valaki másén – a lehető leghamarabb távolítsuk el csipesszel.

-A hosszú ujjú ingek és nadrágok segíthetnek megvédeni magunkat a kullancsoktól.

-Ha bármilyen allergiás reakciót tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha azonban tudjuk, hogy már kiütközött rajtunk az allergia, a legjobb megelőzési módszer a vörös hús kerülése.

Ez a téma is érdekelhet:

Kisokos – Amit a kullancsokról tudni kell

Forrás: Adrina - napidoktor.hu