Ennyire lesz súlyos idén a kullancsszezon – 11 tipp a védekezéshez – 1. rész

Sajnos, manapság jó időben kénytelenek vagyunk odafigyelni a kullancsok jelenlétére, ha a szabadba megyünk. A kullancsok egyre szélesebb körben terjednek, ezért nagyon fontos tudni, hogyan védjük meg magunkat velük szemben – különösen az általuk terjesztett betegségek ellen.

A szakértők hagyományosan úgy tartják, hogy a kullancsszezon nagyjából májustól júliusig tart, majd egy második, kisebb aktivitási csúcs várható október környékén.

Az igazság azonban az, hogy az év bármely pontján elkaphatunk kullancs által terjesztett betegségeket – mondta Jean Tsao, a Michigani Állami Egyetem halászati és vadon élő állatokkal foglalkozó tanszékének docense.

“Technikailag sosem ér véget a szezon. Amerikában, New York államban például egész évben kapnak kullancsmintákat” – hívta fel a figyelmet Saravanan Thangamani, a SUNY Upstate Orvosi Egyetem mikrobiológiai és immunológiai tanszékének professzora, a SUNY Környezetegészségügyi és Orvostudományi Központ igazgatója.

kullancs, lyme kór

Fotó: 123rf.com

Milyen kullancsszezon várható idén?

“Az elmúlt évek során tapasztalt tendencia alapján az idei kullancsszezon súlyosnak ígérkezik” – mondta Thangamani. Korai ugyan még megjósolni, mit hoz a szezon a kullancsok által terjesztett betegségek terén, ám már most 43 százalékkal emelkedett a vizsgálatra benyújtott kullancsminták száma a 2021-es (márciusi) adatokhoz képest.

“Bár évről évre meglehetősen nagyok az eltérések, összességében határozottan nőtt a kullancsok által okozott, diagnosztizált fertőzések száma” – szögezte le dr. Karen Bloch, a Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ fertőző betegségek részlegének orvosprofesszora.

“Ráadásul ezeket különböző kullancsok okozzák. Szinte földrajzi területtől vagy betegségtől függetlenül látható a „fellendülés”, sőt, olyan helyeken jelennek meg ezek az atkák, ahol eddig nem. Ez a trend pedig valószínűleg folytatódni fog” – mondta Thangamani.

kullancs, lyme kór

Fotó: 123rf.com

Mitől súlyosabbak a kullancsszezonok?

Egy adott kullancsszezon súlyossága függ az időjárási mintáktól, a kullancsok élőhelyének ökológiai tényezőitől és az emberi viselkedéstől.

“Ha az idő melegebb és a tavasz korábban kezdődik, az emberek gyakrabban tartózkodnak a szabadban, a körülmények sűrűbbé teszik a kullancsokkal való találkozásokat” – emelte ki Thangamani.

“Lényeges az is, mennyire élik túl jól a kullancsok a téli hónapokat. Amennyiben a tél enyhébb vagy nedvesebb, az jobban kedvez nekik. Minél több éli túl ezt az időszakot, annál nagyobb az esélye a kullancsok által terjesztett kórokozók terjedésének” –  mondta dr. Karen Bloch, aki a kullancsok által terjesztett új betegségekre összpontosít kutatása során.

A szakértők szerint a rövidebb tél és a melegebb napok, valamint a változó éghajlati minták minden bizonnyal hozzájárulnak ahhoz, hogy a kullancsszezonok folyamatosan súlyosabbak legyenek. A különböző kullancsok azonban különböző területeken élnek, dinamikájuk változásának módja összetett és egyedi lehet, akár megyénként is. Ha egy adott területen kevesebb az állat, amelyre a kullancsok felkapaszkodhatnak, több kullancs lehet odakint, amely az emberre les és várja a kínálkozó alkalmat, hogy valaki elsétáljon mellette.

Olvasd el ezt is!

Kisokos – Amit a kullancsokról tudni kell

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.