Hogyan NE szedjünk gyógyszert?

Lázas a gyerek? Fáj a fejed? Megfázott a párod? Gyorsan elő a gyógyszeres dobozzal! De, vigyázzunk, mert könnyen beleeshetünk a hatóanyag-túladagolás csapdájába

Van, amit még a múltkor írt fel az orvos, de ha épp kifogyóban, majd leugrasz a patikába, lehet recept nélkül is kapni hasonlót, baj nem lehet belőle. Vagy igen?  Évente több százezer ember adagolja túl az össze-vissza szedett gyógyszereket, aminek következménye az azonos hatóanyag miatt kialakuló gyógyszermérgezés, a súlyos máj- és vesekárosodás, és számos egyéb tünet. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mire kell figyelnünk az egyes hatóanyagok alkalmazását illetően.

A láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekből, gyulladáscsökkentő készítményekből szinte minden háztartásban található egy nagy doboznyi. Ezeknek a termékeknek a hatóanyagai a gyógyszerek legnagyobb százalékánál a paracetamol, az ibuprofen és az acetilszalicilsav. Nézzük, mire kell odafigyelni.

Olvasd el, mi van benne!

Először is: az a jó alaposan összehajtogatott papír, ami minden egyes gyógyszer dobozában megtalálható, nem véletlenül van ott! Bár triviálisnak hangzik, nagyon fontos, hogy elolvassuk, még akkor is, ha "csak” egy mindennapos kis fájdalomcsillapítóról van szó. A gyógyszerek, bár nevük magukban hordozza a "gyógy” szócskát, tele vannak igen veszélyes anyagokkal, s felelőtlen alkalmazásuk nagyon komoly következményekkel járhat. Ez a szabály természetesen a recept nélkül kapható gyógyszerekre is vonatkozik, amelyekről sokan azt feltételezik, mivel nem vényköteles, nem is lehet semmi gond alkalmazása során!

gyogyszer34

Paracetamol

A paracetamol, vagy acetaminofen  az egyik leggyakrabban alkalmazott hatóanyag, megtalálható számtalan láz- és fájdalomcsillapítóban, de alkalmazható megfázásra, izületi, valamint izomfájdalomra is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mondjuk fejfájásra szednek egyféle paracetamoltartalmú készítményt, az izületi fájdalomra pedig egy másikat.

Tegyük fel, hogy sem a fejfájás, sem az izületi fájdalom nem enyhül, és közben be is lázasodunk.

Már kapjuk is be a következő szemet, annak ellenére, hogy a gyógyszer dobozán és tájékoztatóján pontosan fel van tüntetve az is, hogy milyen időközönként szabad csak bevenni újabb adagot és mennyi ideig lehet egyfolytában alkalmazni az adott szert. Tehát már a harmadik paracetamol-tartalmú tablettát vittük be a szervezetünkbe túlságosan rövid idő alatt, és mivel ezeknél a készítményeknél a terápiás dózis nagyon közel van a toxikus szinthez, egy pillanat alatt túl is adagoltuk magunkat.

A túladagolás először nem is feltűnő, ugyanis az elején a tünetek – pl. izzadás, émelygés, hányás – megegyeznek azokkal a tünetekkel, amik miatt elkezdtük szedni a gyógyszereket. A paracetamol túlzott adagolása elsősorban a májat és a vesét károsítja, de mire észbe kapunk, már nagyon komoly mérgezés (sárgaság, kóma, a veseműködés leállása, a máj elhalása) is kialakulhat.

Ráadásul sokszor napokig nincs jele a túladagolásnak, a páciens csak öt-hat nap elteltével lesz rosszul, amikor a folyamat sokszor már visszafordíthatatlan. S hogy mennyi a túl sok? Nos, ha több napon át napi négy grammnyi paracetamolt juttatunk a szervezetbe, az biztos májkárosodáshoz vezet, napi hat gramm pedig halált okozhat, illetve a testsúly-kilogrammonként 150 mg mérgező adagnak számít.

algopirin2

Az sem mindegy, hogy gyermekről, vagy felnőttről van-e szó, hiszen egy felnőtt szervezete nyilvánvalóan sokkal többet elbír. Sajnos azonban sok szülő nem figyel erre a különbségre és saját gyógyszeréből ad a gyermekének, de mivel a hatóanyagtartalom sokkal magasabb a felnőtt gyógyszerben, itt akár egyetlen szem is túladagoláshoz vezethet a gyermek esetében.

Ibuprofen, Acetil-szalicilsav

A láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek másik nagy csoportját az úgynevezett nem szteroidok, vagy non-szteroidok alkotják. Ezeknek a szereknek a leggyakoribb mellékhatásai az emésztőrendszerrel kapcsolatosak (fekélyesedés, vérzések), de ismert szív- és érrendszerre tett káros hatásuk is. Gyengítik a vérnyomáscsökkentő termékek, valamint egyes cukorbetegségre szedett és véralvadásgátló gyógyszerek hatását is. Gyomor- vagy veseproblémával küszködők nem szedhetnek non-szteroidokat! Az egyik leggyakoribb, ebbe a csoportba tartozó hatóanyag az ibuprofen, amely megtalálható az egyik legismertebb gyermek lázcsillapítóban is.

Az acetil-szalicilsav-tartalmú gyógyszereket ugyancsak láz- és fájdalomcsillapításra, valamint gyulladáscsökkentésre használjuk, de gyermekeknél nem alkalmazhatóak megfázásos tünetek esetén. A túladagolás itt is megjelenhet pl. a gyomornyálkahártya fekélyesedésének formájában, bár szerencsére ezt a fajta gyógyszer-hatóanyagot sokkal nehezebb túladagolni, mint a paracetamolt. Ha mégis túl sokat vesz be valaki, az hányingert, hányást  tapasztalhat, felgyorsult légzés, fülcsengés, izzadás és láz kíséretében. Súlyos mérgezés esetén felléphet zavartság, szédülés, görcsroham és légzési nehézség.

Forrás: