Gyógyszer marihuánafüggőség ellen?

Amint arról a Neuropsychopharmacology című tudományos lap beszámolt, a Scripps Kutatóintézet tudósai arra a felismerésre jutottak, hogy a gabapentin nevű gyógyszer, melyet jelenleg főleg neuropátiás fájdalmakra és epilepsziára írnak fel.

Barbara J. Mason, a Kutatóintézet munkatársa elmondta, hogy már számos gyógyszert teszteltek a fenti célból, de most először értek el eredményt, ami azért is nagy öröm a számukra, mert a gabapentin egy már bejáratott gyógyszer, így a biztonsági kérdésekkel valószínűleg nem lesz gond.

A függőséget kutató szakemberek régóta tudják, hogy a legtöbb rekreációs szer azáltal hat, hogy megszakítja a használó agyában a jutalmazó és motiváló „áramkör” működését. Állatkísérletek során azonban bebizonyosodott, hogy a hosszas kannabiszhasználat utáni megvonás szintén az alapvető stressz-áramkörök hosszú távú aktiválódását eredményezi.

marihuana3

Amint arról Mason beszámolt, azok a kannabiszfüggők, akik megpróbálnak leszokni, olyan tüneteket észlelnek magukon – például szorongást, alvási zavarokat, hangulatingadozást -, melyeket csak a fűvel tudnak csillapítani, így hát visszatérnek annak használatához. A kísérletben szereplő alkoholfüggő patkányokban azonban a gabapentin képes volt megszüntetni ezeket az elvonási tüneteket. Ez a felismerés késztette arra a kutatókat, hogy a gyógyszert embereken is teszteljék, és az eddig eredmények bizakodásra adnak okot.

A tizenkét hetes kísérlet során az ötven kannabiszfogyasztó közül azok, akik gabapentint kaptak, kevesebb marihuánát szívtak, kevesebb elvonási tünetet tapasztaltak magukon és jobb eredményeket értek el a különféle kognitív készségeket mérő teszteken azokhoz viszonyítva, akik csupán placebót kaptak. Ha ezeket az eredményeket további vizsgálatok is megerősítik, a gabapentin lehet az első jóváhagyott gyógyászati módszer a kannabiszfüggők számára.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: