Helyreállító fogászati kezelések

A fogászat a számítástechnika mellett az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományág.

 

Ennek köszönhetően mára már a hosszú távú tartósság igényével készülő, legmesszebbmenőkig esztétikus fogkorona helyreállításra illetve foghiány pótlásra nyílik lehetőség.

Fogszínű restauráció

Csupán csekély foganyag feláldozásával járó helyreállítás, mivel a speciális fényt kibocsájtó fotopolimerizációs lámpa hatására megkeményedő tömőanyag egy ragasztólakk (bond) segítségével rögzül az előzetesen kondicionált fogfelszínhez.

Inlay / onlay (betét)

A rágófogak területén alkalmazott legmagasabb szakmai igényeket is kielégítő tömésterápia. Általában a kifúrt üregről vett precíziós lenyomatvétellel indul, majd fogtechnikai laboratóriumban készül el a tökéletesen anatómikus és esztétikus betét. Ezt a fogorvos a második kezelés alkalmával az üregbe ragasztja. Anyaga szerint ?lehet: arany, arany + kerámia, kerámia, resin.3948Kerámiahéj

A frontfogak esetében használt esztétikai megoldás, amikor a fog külső (ajak felőli) felszínére kerül ragasztással az a kontaktlencse-szerű vékony porcelán lapocska, mely segítségével korrigálhatók a szín és méretbeli eltérések, valamint fogak közötti rések zárására is alkalmas.?Ezzel a módszerrel nagyon rövid alatt (1-2 hét) lehet a páciens mosolyát minimális beavatkozással akár tökéletessé ?varázsolni?.

Koronák

Amikor a fog funkciója (rágás, esztétika) már töméssel nem helyreállítható, akkor készít a fogorvos koronát. A fog előzetes preparációja (csiszolás) után a fogtechnikus által elkészített ?korona visszaállítja a fog eredeti állapotát. Anyaga: tisztán porcelán, arany + porcelán, fémötvözet + porcelán.

Külön említést érdemel az un. Cirkónium vázas kerámia (CAD/CAM) rendszerek alkalmazása a fogászatban. Segítségükkel a ma elérhető legpontosabb, legbiokompatibilisebb (szövetbarát) fémmentes pótlások készíthetők.3949Hidak

Hiányzó fog/ak pótlásának egyik módja, amihez a környező fogakat pillérként felhasználjuk. Célja: a hiány miatt megbomlott rágófunkció, esztétika, hangképzés helyreállítása.

Kivehető pótlások

Akkor készülnek, amikor a megmaradt saját fogak száma, illetve elhelyezkedése nem teszi lehetővé rögzített fogpótlás készítését. Ma már rendelkezésre állnak olyan rögzítőrendszerek (patentok), melyek láthatatlan módon igen stabil megoldást kínálnak.

Forrás: