Hány évesen ideális a fogszabályozás?

Ma már sokan felnőttként szabályoztatják a fogaikat és korrigálják a kisebb hibákat. Ugyanakkor dr. Ameri Sahar fogszabályozó specialista szerint van egy optimális időszak a fogszabályozás elkezdésére, amely a legjobb eredményeket hozhatja.

Mikor érdemes először felkeresni a fogorvost?

Három-négy éves kor körül már érdemes ellátogatni gyerekkel a fogorvosi rendelőbe, hiszen ebben az életkorban még nem törnek elő a maradandó fogak, vagyis nincs szükség beavatkozásra, így pedig a kicsik nyugodtan ismerkedhetnek a környezettel.

Fotó: 123rf.com

Ha ezután évente egyszer ilyenformán felkeressük a fogorvost, aki ellenőrzi a tejfogak állapotát, a gyerek nem fog félni, mire valóban szükséges lehet egy-egy beavatkozás. Hiszen a félelem egyik leggyakoribb oka, hogy csak akkor fordulunk fogorvoshoz, amikor már problémánk van és kezelésre van szükség, illetve ha félünk az ismeretlentől. Tehát ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek egész életében szép és egészséges legyen a mosolya, a legjobb, ha már ekkor elkezdünk barátkozni a fogorvossal és rendszeres ellenőrzéseken veszünk részt.

Az ideális életkor

Az ajánlások szerint az első vizsgálatnak akkor kell megtörténnie, amikor az első ilyen jellegű problémát észleljük, és ez nem lehet később, mint 7-8 éves korban. Ilyen kis gyerekeknél nem feltétlenül szükséges maga a beavatkozás, de az alapos vizsgálat előre jelezheti a legideálisabb kezdési időpontot. A korai fogszabályozás vizsgálat ezen kívül feltárja az addig esetleg láthatatlan problémákat, és nagyobb esélyt biztosít a hatékony kezelésre. A körültekintő beavatkozás pedig nem csak akut problémákon segít, de megelőzi azok későbbi súlyosbodását is. Ha mégsem szükséges a kezelés, a fogszabályozó szakorvos csupán nyomon követi a fogak helyzetét, és csak akkor avatkozik be, amikor muszáj.

A 7-8 éves életkor tehát azért ideális, mert addigra kinőnek az első maradandó őrlőfogak és stabilizálódik a hátsó harapás. Így a szakorvos gondosan feltérképezheti az első-hátsó és az egyes oldalsó fogak egymáshoz való viszonyát. Fény derülhet például arra, hogy a már kibújt metszőfogak esetleg túlharapást, nyitott harapást, fogtorlódást vagy a mosolygásnál túlzottan kilátszó ínyt okoznak. Az időben történő beavatkozás azonban növeli a rendezett fogsor kialakulásának esélyét, valamint a legkevesebb ráfordított időt és költséget igényli” – ismerteti dr. Ameri Sahar, fogszabályozó specialista.

A korai fogszabályozás előnyei

  • Helyet csinál a kinövő torlódó fogaknak.
  • Kiküszöbölheti a foghúzást.
  • Az állkapocs formálásával kialakítja az arc szimmetriáját.
  • Elkerülhetővé teszi a kiálló első fogak okozta kellemetlenséget.
  • Megtartja a még ki nem bújt fogaknak a helyet.
  • Csökkenti a fogszabályozó szükségességének esélyét.

Kinek szükséges a fogszabályozás?

A fogszabályozás célja nem csak a fogak, a fogsor esztétikájának kialakítása és ezáltal az önbizalom visszaszerzése, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is. A rendellenes harapásnak ugyanis hatása van a rágásra, a fogmosásra. A kusza fogakat ugyanis sokkal nehezebb alaposan tisztítani, aminek következményeként megjelenthet a fogszuvasodás és az ínybetegségek. A kiálló fogak könnyebben letörhetnek, a keresztharapás pedig rossz irányú növekedést és egyenetlen fogsort eredményezhet. A nyitott harapás miatt kialakulhat a nyelvlökéses nyelés és egyes beszédhibákMindez azonban az időben elkezdett és szakszerű fogszabályozási kezeléssel megelőzhető.

Forrás: Oxygen Medical