Ez a jó fogszabályozás titka

A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek. Dr. Ameri Sahar, az Oxygen Fogászat fogszabályozó szakorvosa szerint az eljárás akár a fogvesztést is megelőzheti.

A szabálytalanság nem csak esztétikai gond

Aki fogszabályozásra szánja el magát, elsősorban a megjelenése miatt szeretne a fogai formáján változtatni, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék lassan savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ehhez járulnak hozzá a szájban végbemenő rothasztó folyamatok, amelyek tartós fogínygyulladáshoz vezethetnek. Innen pedig egyenes az út a fogak kilazulásához és elvesztéséhez.

Különböző életkorok – különböző problémák

– Kisgyermekkor

A puha, növekvő állcsontokra és fogakra rossz hatással lehet például az ujjszopás és az úgynevezett „nyelvlökés”, amelyek mélyharapást eredményezhetnek.  Előfordulhat, hogy éppen a fogszabályozás előkészítése során derül fény az alvászavarok okára, így akár ezen is lehet segíteni. A fogváltás időszakában a szakember azt is észreveheti, hogy egy későbbi szemfognak nem lenne helye. Ezekben az esetekben mind speciális megoldások jöhetnek szóba, amelyekről csakis egy fogorvosi konzultáció során születhet döntés.

– Nagyobb gyermekek

Amikor már megkeményedtek a csontok és kijöttek a maradó fogak, felkerülhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók. Előfordul, hogy gyermekkorban végzett fogszabályzást követnie kell egy felnőttkorinak is, ha a fogak valamilyen oknál fogva visszarendeződtek az eredeti, rossz helyükre.

fogszabalyzo1

– Felnőttkor

Egyes problémák is eredményesen kezelhetők felnőttkorban, például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik. A felnőttkori szabályzás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Kivehető vagy rögzített?

A fogszabályozást mindenképpen egy teljeskörű fogászati felmérésnek kell megelőznie. Amennyiben sikeresen visszaállt a fogak és a száj egészsége, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket, következhet maga a szabályozás. Ebben a fázisban lehet eldönteni, hogy kivehető és rögzített legyen a készülék.

A naponta legalább 12 órán át viselendő kivehető fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szoktuk kijavítani. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor enélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivezetjük. Gyerekeknél 12-13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályzó ajánlott” – Dr. Ameri Sahar, az Oxygen Fogászat fogszabályozó szakorvosa. – “A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a hagyományos, fém fogszabályzó éjjel-nappal kell viselni, és 3-4 hetente a fogorvos által meghúzatni. Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezőek. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „drótosnál” diszkrétebb, elegánsabb készülékek, esztétikailag sokkal kevésbé zavaróak. Más, alig észrevehető megoldás is szóba jöhet, de erről minden esetben a cél és a lehetőségek pontos ismeretében lehet dönteni.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.