Gyulladáscsökkentők – Milyen árat fizet értük a testünk?

Bizonyos problémák erős gyógyszereket igényelhetnek. Ezek közül a bajok közül azonban több olyan is van, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek, és az ilyenkor felírt gyógyszerek bizony mellékhatásokkal is rendelkeznek. Ilyen a kortizon is, amely erős gyulladáscsökkentő és amely sajnos több fontos vitamin és tápanyag felszívódását is erősen rontja.

Kortizon?

Egy olyan gyógyszerről van szó, melyet vényre lehet csak kapni. Alkalmazása akkor kerül előtérbe, amikor bőrproblémák, az immunrendszer túlműködése, reumatikus gyulladások jelentkeznek, illetve néhány daganat esetében.

A kortizon a mellékvese egy hormonja, melyek kívülről szteroid formájában vihetünk be. Hatékony segítség lehet megfelelően alkalmazva, de ez sajnos nem teszi semmissé a mellékhatásait. Mivel azok igen szerteágazóak és komolyak, ennek megfelelően a hosszútávú, nagy dózisú alkalmazása nem javasolt. A kortizon alkalmazása során elvonja a csontokból a kalciumot, így tartós használata sajnos a csontritkulás kialakulásának valószínűségét is erősen megnöveli.

Fotó: 123rf.com

Kortizon mellé

Maga a gyógyszer egyáltalán nem ördögtől való, vagyis nem kell elzárkózni az alkalmazásától, pusztán figyelni kell arra, amit a szakorvos tanácsol, valamint arra, hogy a szervezetet támogassuk a megfelelő tápanyagok pótlásával a gyógyszer szedése közben.

“Ez a kalcium, magnézium, D-vitamin és K-vitamin pótlását teszi szükségessé, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az anyagoknak a beépülését más anyagok segítik elő” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő. Ennek megfelelően a magnézium mellé a B6 vitamin, illetve például a kalcium mellé a C-vitamin bevitelére is szükség van. A pótlás ennek megfelelően jó, ha komplex készítménnyel, megfelelő vitamintablettával történik.

A komplexitás mellett nagyban segíti az anyagok hasznosulását az is, ha azok szerves kötési formában vannak jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát formákat jelent, melyekkel az egyes anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul!

Elvont tápanyagok

Hogy mennyire érdemes figyelni az egyes gyógyszerek által elvont, vagy azok hasznosulását gátló hatásokra? Erősen, hiszen az egyes tápanyagok hiánya sajnos nem egyetlen problémában nyilvánulhat meg. A kalcium például a csontok megfelelő erősítésén kívül komoly szerepet játszik a véralvadási folyamatokban, az emésztőenzimek normál működésében, az ingerületátvitelben, valamint például az energia-anyagcsere folyamatokban is!

Olvasd el ezt is!

5 gyulladáscsökkentő étel, amelyeket te is szeretsz fogyasztani

 

Forrás: Napidoktor.hu