Gyömöszköljük azt a derekat!

Rövid távon a masszázsterápia hatásosabb lehet a deréktáji fájdalmak enyhítésére, mint a gyógyszerek vagy a torna, derítette ki egy államilag finanszírozott tanulmány.

Seattle-i kutatók 401, krónikus derékfájdalmaktól szenvedő beteget gyűjtöttek össze, többnyire fehér bőrű, középkorú nőket. Akik relaxációs vagy strukturális masszázskezelés-sorozaton estek át, jobban tudtak dolgozni és aktívabb életet éltek akár egy teljes éven át, mint azok, akik a szokásos ellátást kapták: fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, izomlazítókat vagy fizioterápiát.

A tanulmány vezetője, Daniel Cherkin, Az Egészségcsoport Kutatóintézet igazgatója elmondta, azt várta, hogy a fájdalommal összefüggő háti izmokat és szalagokat manipuláló strukturális masszázs hatásosabb lesz a svédmasszázsnál. Előbbi a lágyrészek elváltozásaival foglalkozik, és hosszasabb képzést igényel az elsajátítása. Nem ez derült ki az eredményekből, melyeket az Annals of Internal Medicine című folyóirat július 5-i száma tett közzé.

i88yzml02

A résztvevőket véletlenszerűen osztották be a strukturális masszázst, a svédmasszázst, illetve a hagyományos terápiát tartalmazó csoportba. A kétfajta masszázsban 10 héten át heti egy alkalommal részesülhettek. A tíz hét elteltével mindkét masszázscsoport tagjainak egyharmada arról számolt be, hogy a fájdalom vagy jelentősen csökkent, vagy el is múlt. A hagyományos kezelésben részesülőknek viszont csak negyede szabadult meg a szenvedéseitől. Hat hónap elteltével még mindig funkciójavulás mutatkozott a masszázscsoport tagjainál. Ráadásul ez a fajta kezelés relatíve biztonságos is.

"Talán tíz betegből egy érzett fájdalmat a masszázs alatt vagy után, de legtöbbjük ezt kellemesnek érzékelte. Egy jó masszőr ráhangolódik a betegére, és megkérdezi, mivel okoz fájdalmat és mivel nem.” – mondta Cherkin.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.