Fulladás szárazon? – Ez a veszély is leselkedhet a gyermekekre

Lehet a közvetlen víznyelésből súlyos probléma? Történtek esetek, melyek azt mutatják, hogy a víznyelés nagyobb veszélyt tartogathat a gyermekek számára, mint gondolnánk.

Mint tudjuk, fulladás többnyire víztől vagy valamilyen tárgy, étel félrenyelésétől történhet. Kevesen tudják azonban, hogy hasonló, komoly probléma adódhat a közvetlen víznyelésből is – a jelenséget „száraz fulladásnak” is lehetne nevezni, bár az orvosok szerint ez helytelen megnevezés. Egy amerikai édesanya története rávilágít arra, hogy egy medencében történt, véletlenszerű víznyelés után – mely miatt a 4 éves gyermeket azonnal kikapták a vízből és látszólag gyorsan rendbe is jött – veszély leselkedhet a csemetékre. A kislány egy műanyag játékkal játszott a medencében, amikor véletlenül egy jó adag víz jutott a szájába.

Miután azonban hamar rendbejött, s félóra múlva a régi önmaga volt, senki sem gyanakodott egyéb veszélyre. 2 nappal később a kislánynak láza lett. Bár nem volt magas, a gyermek nem akart enni és rendkívül fáradtnak érezte magát. A láz további 2 nap után ismét visszatért, ekkor édesanyja elvitte a sürgősségire.

Az orvosnak feltűnt a gyermek erőltetett légzése, s kiderítette, hogy alacsony az oxigénszintje – kórházba vitték, ahol 4 napot töltött. Hivatalos diagnózisa szerint mellkasában gyulladás keletkezett, tüdejében bakteriális fertőzés alakult ki – ez olyankor történhet meg, ha folyadék jut a tüdőbe vagy a légutakba, ahelyett, hogy a nyelőcsövön át a gyomorba kerülne. A gyermeknek antibiotikumra volt szüksége a fertőzés miatt, s két napig oxigént kapott, mielőtt önállóan újra tudott lélegezni. A „száraz fulladás” igen ritka jelenség, másodlagos fulladásnak is hívják. Az amerikai anya esete óta több történet is napvilágot látott a közösségi oldalakon. A közös nevező mindegyiknél az, hogy a gyermek víznyelés után pár nappal rosszul kezdte érezni magát.

A szakemberek szerint a száraz fulladás nem helyes orvosi kifejezés, s indokolatlan riadalmat is kelthet. Egy-egy ilyen történet után szülők sokasága jelenik meg gyermekével a sürgősségin, mert – sokszor tévesen – azt gyanítja, hogy saját lányával, fiával is ez történt. Pedig magával az úszással nem jár ilyen nagy rizikó. A fulladás valójában akkor következik be, ha valaki víz alá merül és ezt követően nehézségbe ütközik a légzése.

Az orvosok szerint érdemes odafigyelni arra, hogy ha a gyermek víznyelés vagy a víz belélegzése után pár órával vagy nappal kezdi rosszul érezni magát, bakteriális fertőzés vagy tüdőgyulladás állhat a háttérben. A szakértők ezt a jelenséget „fulladásos sérülésnek” nevezik, vagy a „nem halálos fulladás” kifejezést használják ráIlyenkor felfedezhetünk azonnali tüneteket, ám fokozatosan is kialakulhatnak, ahogyan a gyulladás előrehalad – s akár tüdőgyulladás is jelentkezhet. Arra nem kell gondolni, hogy a gyermek mindjárt meghal. De szüksége van orvosi kezelésre.

A tüdőgyulladás egy már másik fertőzésből alakul ki, attól függően, mennyi vizet nyelt a csemete. Ha ez kis mennyiség, nagy valószínűséggel hamar kiköhögi, vagy elnyelődik a tüdőben. Ha azonban a víznyelés nagyobb mértékű volt, súlyosabb eset következhet be – fontos a gyermeket kórházba vinni. Amennyiben valóban sok mennyiséget tartalmazott a víznyelés, a gyermek köhög, köpköd, kékülni kezd úszás után, figyeljük 10-60 percig. Ha a légzése nehézkes, folytatódik a köhögés, zavartnak, fáradtnak tűnik vagy netán eszméletlen lesz, azonnal hívjuk a mentőket. Ám ha a tünetek elmúlnak, nem kell a száraz fulladástól tartani.

Előfordulhat ugyanakkor másodlagos fertőzés is – ritka, de lehetséges. Ilyenkor a láz és egyéb tünetek hívhatják fel a gondra a figyelmet. Ha a gyermek sok vizet nyelt, 2-3 napig érdemes figyelni – ugyanis amennyiben köhögése rosszabbodik, nehézkesen lélegzik vagy lázas, orvoshoz kell vinni. Itt ugyanis fennáll a tüdőgyulladás esélye. Elsődleges tennivaló persze, hogy védjük meg gyermekeinket a hasonló esetektől. Vigyázzunk rájuk a vízparton!

  • Tudjon a gyermek úszni!
  • A szülő képes legyen első segélyt nyújtani
  • Ha szükséges, legyen a gyermeken mentőmellény, főleg csónakban
  • Ügyeljünk a hullámok nagyságára
  • Ne fogyasszunk alkoholt, miközben a gyermekre figyelünk a vízparton
  • Tegyünk meg mindent, hogy a balesetek ne fordulhassanak elő!

Fulladásos tünetek: hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.