Megduplázódott a Cryptosporidiosis fertőzések száma

Két éven belül duplájára nőtt az Egyesült Államokban azon megbetegedések száma, amelyek erős, vízszerű hasmenéssel járnak – az ún. Cryptosporidiosis fertőzés heveny betegséget okozhat, figyelmeztetett a CDC (Centers for Disease Control and Prevention), az USA Járványügyi és Betegségmegelőzési Intézete.

Azok a családok, akik csak egy kis lehűlésre vágynak, valószínűleg nem számítanak rá, hogy haza már makacs fertőzéssel mehetnek. A heveny hasmenést okozó parazitafertőzések száma az utóbbi években megduplázódott az Egyesült Államokban, mégpedig az uszodák, medencék és vízi játszóterek területein.

2016-ban legalább 32 kitörést jelentettek – ez a szám 2014-ben csak 16 volt az USA Járványügyi és Betegségmegelőzési Intézete (CDC) szerint. Közlésükben az áll: a Cryptosporidiosis fertőzés a hasmenés leggyakoribb oka. Úgy terjed, hogy az emberek kapcsolatba kerülnek egy fertőzött személy ürülékével. Egészséges emberek több mint 3 hétig lehetnek betegek miatta – vízszerű hasmenés, gyomorgörcsök, hányás és hányinger gyötri őket. Az állapot akár életveszélyes is lehet, ha valakinek gyenge az immunrendszere.

Mi az oka?

Sajnos gyakori, hogy a Cryptosporidiosis fertőzéssel küzdő gyermekek és felnőttek betegségük ellenére is elmennek uszodába, s továbbadják a parazitát. A vízben is lehet minimálisan hasmenésük, s egy tipikus páciens akár 10 millió ún. oocisztát szabadíthat fel, a crypto parazita legfertőzőbb időszakában. Az oocisztákat bárki lenyelheti véletlenül, s már kevesebb mint 10 is kialakítja a betegséget. Egy átlagos medencét elképzelve, csak egyetlen nyelet víz kiválthatja a bajt.

De más módon is elkaphatják egymástól a Cryptosporidiosis fertőzést az emberek – a szülők például továbbadhatják azzal, hogy fertőzött gyermekükön pelenkát cserélnek, s a pelenka is tartalmazza a fertőzést – majd belemennek a vízbe anélkül, hogy alaposan kezet mosnának előtte. Szakemberek szerint a crypto fertőzés ellenáll a klórnak, még alaposan klórozott vízben is több mint 10 napig életben maradhat. Az oocisztáknak kemény külső rétegük van, ezért rendkívül ellenállóak a klóros medencevízzel szemben.

A CDC szerint 2016-ban volt eddig a legmagasabb a Cryptosporidiosis fertőzések száma ebben az évtizedben. Azt azonban nem tudják megmondani, valóban több kitörés jelentkezik, vagy a közegészségügyi szakembereknek sikerült jobban azonosítani azokat. A felfedezést egyébként a Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) szaklapban tették közzé.

Mit lehet tenni?

Az első és legfontosabb, hogy fertőzött személyek ne menjenek medencébe, s a gyermekeiket se engedjék oda. Miután valakit Cryptosporidiosis fertőzéssel diagnosztizáltak, 2 hétig nem mehet ilyen környezetbe.

A fertőzött gyermeket gyakran el kell látni, de utána mindig alaposan kezet kell mosni, s nem kitenni másokat a fertőzés lehetőségének.

Aki medencében úszik, próbáljon meg nem vizet nyelni. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy a gyermek medencében használható játéka nem járul hozzá az esetleges víznyeléshez.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.