Figyelmünk nem tart örökké

Az idősebbek kicsit nehezebben koncentrálnak több dologra egy időben. Talán azért, mert nem tudnak újra összpontosítani arra, amiben megszakítják őket.

Aki épp ír a számítógépen, közben telefonon beszél valakivel és kapucsínót kortyolgat, jó, ha tudja, hogy nem mindig lesz majd képes egyszerre ennyi felé figyelni. Kutatók felfedezték, hogy az idősebbek valamennyit veszítenek a szimultán feladatvégzés képességéből, talán azért, mert nem tudnak újra összpontosítani arra, amiben megszakítják őket.

A fiatalabb és idősebb korosztály figyelem-megosztási képessége közti különbség nem túlságosan szembetűnő: az idősebbek a feladatvégzés időtartamának 88 százalékában tudtak újra odafigyelni a zavaró tényezők után, a fiatalabbak pedig a 90 százalékában. "Mégis, mikor megzavarják őket, az idősebbek túl sok figyelmet szentelnek az irreleváns információnak az elvégzendő feladat rovására.” – mondta el Dr. Adam Gazzaley, a Kaliforniai Egyetem adjunktusa.

idos19

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat cikkében a kutatók megvizsgálták, hogy mennyire képesek az emberek koncentrálni egy adott feladatra, ha közben valami eltereli a figyelmüket. Azt akarták felmérni, miként alakul a figyelem megosztása az életkor előre haladtával. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az idősebbek „nem dolgozzák fel olyan jól az információkat, mint a fiatalabbak” – mondta Gazzaley. „Gyakran számolnak be a következő jelenségről: ülnek a nappaliban, majd felkelnek, hogy kivegyenek valamit a hűtőből. Mire a konyhába érnek, addigra már fogalmuk sincs, miért indultak.” Ez a fiatalokkal is előfordulhat, csak az a kérdés, az időseknél miért annyira gyakori jelenség?

A tanulmányhoz 20 idősebb ember közreműködését kérték, az átlagéletkor 69 év volt. Természetfotókat néztek, miközben MRI-vel vizsgálták az agyukat. Majd több másodpercen át semmit sem láttak, vagy egy arc villant fel röviden. Néhány embernek nem csak megnéznie kellett, hanem azt is meg kellett határozniuk, hogy vajon egy 40 év feletti férfiról készült-e.

idos_22

A többször is megismételt gyakorlat végén arra kérték a résztvevőket, hogy próbálják meghatározni, melyik képet látták először. A kutatók problémák miatt elvetették három résztvevő eredményeit, a többit pedig összehasonlították a 25 éves korosztály teljesítményével.

Az idősebbek a vizsgálat idejének 96 százalékában jól válaszoltak, ha nem zavarták meg őket. 88 százalékosan teljesítettek akkor, mikor vissza kellett gondolniuk a második képre. A fiatalabbaknál ugyanez az arány 94 illetve 90 százalék volt. Az időseknél valószínűleg az a baj, hogy nem tudnak ide-oda kapcsolni a feladat és a zavaró tényező között.

"A figyelemmegosztásban az a kihívás, hogy nem igazán tudunk egyszerre több dologra odafigyelni.” – mondta el Russel A. Poldrack pszichológus és neurobiológus professzor a Texasi Egyetemről. „Szinte mindig ide-oda kapcsolunk egyik feladatról a másikra, ezért teljesít minden ember rosszabbul ilyen helyzetben, mint amikor csak egy dologra kell figyelnie. Mit tegyünk, ha több feladatot kell egyszerre megoldanunk? A legjobb eredményt azzal lehet elérni, ha az agy általános egészségi állapotán javítunk. Ennek pedig a legjobb módja a testedzés.”

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: