Ezt teszi a túl sok só a beleinkben

A magas sótartalom megöli a jó baktériumokat

Nem ajánlott a túl sok só fogyasztása – a figyelmeztetést bizonyára nem először halljuk. Egy új tanulmány szerint a magas sómennyiség pusztító a bélben levő jó baktériumokra nézve – s ez még nem minden.

A túl sok só egészségtelen – mint azt már valószínűleg sokszor hallottuk. Kutatók új felfedezése szerint azonban a magas sómennyiség nemcsak a magas vérnyomás kialakulását idézi elő, hanem hozzájárul olyan betegségekhez is, melyek az immunrendszert érintik. Vagyis, a túl sok só fogyasztása felgyorsítja az autoimmun betegségek kialakulását, így például a szklerózis multiplexét (MS). Az új tanulmány leírja a mechanizmust, mely az összefüggés mögött állhat. A kutatást a berlini Kísérleti és Klinikai Kutatóközpont, valamint a Max Delbrück Molekuláris Orvostudományi Központ vezette.

A lactobacillus szerepe

A lactobacillus nevű baktérium típus, mely egyes fermentált ételekben megtalálható – így a sajtban, joghurtban, káposztafélékben – jó baktériumnak számít. Bizonyos betegségekkel szemben védelmet is jelentenek. A Medical News Today 2017-ben beszámolt egy tanulmányról, mely szerint a Lactobacillus meggátolta többszörös rezisztens bakteriális kórokozók növekedését. De segít csökkenteni a vesegyulladást is a lupusszal küzdő nőknél. A brit szív- és érrendszeri konferencián bemutatott tanulmány azt sugallta: a túl sok só fogyasztása elpusztíthatja a lactobacillust, vagyis növelheti a betegségek esélyét.

A kutatók felfedezése szerint a lactobacillus egy típusa az egerekben megszűnt, amikor túl sok sóval etették őket. A magas sómennyiség az egerek várnyomását is megemelte, s gyulladást okozó immunsejtek aktiválódását segítette elő – ezek az ún. TH17 sejtekAz egerek emellett a szklerózis multiplexhez hasonló tüneteket mutattak, melynek neve encephalomyelitis. A kutatók szerint az encephalomyelitis tünetek és a TH17 sejtek száma csökkenthető, ha az egereknek lactobacillus probiotikus kezelést adnak, melyek stabilizálták az állatok vérnyomását.

A szerzők megismételték a kísérletet embereken is – 12 egészséges férfi önkéntessel, akiknek minden nap 6 extra gramm sót adtak 2 héten át, megduplázva sófogyasztásukat. A két hét végére a legtöbb résztvevőnél a lactobacillus eltűnt a mikrobiomból, vagyis az emésztőrendszerünkben élő organizmusok ökoszisztémájából. S az egerekhez hasonlóan a férfiaknak is felment a vérnyomása, valamint megemelkedett a TH12 sejtszáma. A kutatók eddig is tudták, hogy a TH17 sejteket befolyásolja a bél mikrobiomja, a só ilyen mértékű hatása számukra is meglepetés volt.

Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsék, miként hat a bél egészsége a szervezet egyéb rendszereire, így a szív- és érrendszerre, s azt is szeretnék kideríteni, mely probiotikumok lehetnek hasznosak olyan állapotok kezelésére például, mint a magas vérnyomás.

Mi is az a köszvény? Mit tehetünk ellene?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php