Ezerarcú tablettaformák – 1. rész

A gyógyszerek szervezetbe történő bejuttatásának számos módja van. Valamennyi között a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerforma a tabletta

A lenyelésre szánt tabletta hatóanyaga a gyomorban vagy a bél meghatározott szakaszán szívódik fel, esetleg helyi hatást vált ki.

Ilyen a legtöbb úgynevezett "normál" tabletta, a késleltetett hatású retard tabletták vagy a gyomorsaválló bevonattal ellátott drazsék.

Ezenkívül számos új fajta, alapvetően a tabletták csoportjába tartozó gyógyszertípussal találkozhatunk a patikákban. E fejlesztések a hatékonyabb felszívódást, a hosszabb hatástartamot, és nem utolsósorban a kellemesebb, kényelmesebb bevételt szolgálják.

A szopogatótabletták hatóanyaga a szájüregben oldódik és helyi hatást fejt ki. Többnyire fertőtlenítőszert, antibiotikumot, helyi érzéstelenítőt tartalmaznak.

A rágótabletták viszonylag nagy átmérőjűek, kellemes ízűek. Ezt a tablettafajtát szét kell rágni, majd le kell nyelni, a hatóanyag – ellentétben a szopogatótablettával – a gyomor-bélrendszerben szívódik fel. A rágótabletták általában gyomorsavkötő anyagot, különféle vitaminokat, acetil-szalicilsavat tartalmaznak.

Vannak ún. szublingvális, nyelv alatti alkalmazásra szánt tabletták, melyek hatóanyaga a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel. Ez az alkalmazási mód akkor előnyös, ha gyors hatásra van szükség (pl. nitroglicerin bevétele), vagy az aktív komponens a gyomor-bélrendszerbe jutva elbomlana.

gyogyszer36

Az ún. bukkális tablettákat szintén a szájüregben kell tartani, vagy az ajak és a fogíny közé kell helyezni az alkalmazás során. Ez a technológiai megoldás elterjedt a hormontartalmú gyógyszerek esetében.

Az oldatkészítésre szánt tabletta legfontosabb jellemzője, hogy nem bevételre szánták, hanem kizárólag fertőtlenítésre, a testfelület lemosására, illetve borogatásra használható. Víz hozzáadásával oldat készítendő belőle.

A hüvelytabletták mérete és alakja is eltér a megszokottól: nagyobbak, hosszúkás vagy lapított ovális alakúak.

A tabletták speciális változata a pezsgőtabletta. Olyan technológiával készül, hogy hatóanyagai csak vízben való oldás, illetve elegyedés hatására válnak szabaddá.

Alkalmazásuk lényege, hogy a bevételre szánt tablettát általában 1-2 dl vízben, esetleg más folyadékban feloldva, a pezsgés befejeződése után kell elfogyasztani. A hatóanyag természetétől függően a vízzel való érintkezést követően a tabletta vagy teljesen feloldódik, vagy "csak" szétesik, s így válik könnyebben hozzáférhetővé a szervezet számára.

A pezsgőtablettákról bővebben cikkünk második részében olvashattok!

Forrás: