Ez túl alacsony tesztoszteronszint 4 jele

A férfiak egyik nagy mumusa a tesztoszteron szintjének csökkenése. Ezzel ugyanis nem csak a kinézetük, hanem az önértékelésük, a férfiasságukba vetett hitük is meginoghat.

A hormon szintjének csökkenésére több dolog is utalhat, de ha meg is vannak a tünetek, a helyreállítás akkor sem olyan nehéz.

Mellek

A férfi mellkas akkor igazán szép, ha izmos. Ez azonban tesztoszteron hiányában nem valósulhat meg, hiszen ez a hormon szerepet játszik az izomtömeg növelésében és megtartásában is. Ha pedig szintje túlságosan alacsony, akkor más hormonok szintje megnőhet. Az ösztrogén-tesztoszteron szint borulása okozza azt, hogy ilyenkor a férfiak mellei nőiesedni kezdenek.

Figyelem! A mell növekedését a férfiak esetében más probléma is okozhatja, például a prolaktin szint emelkedése, és sajnos komolyabb betegség is állhat a hátterében.

Fotó: 123rf.com

Izomvesztés

Ahogyan azt fentebb is írtuk, az izomvesztés az egyik tünete lehet a tesztoszteron-szint csökkenésének. Azonban, ha arra gondolnánk, hogy ezek szerint az alacsony tesztoszteron szint gyenge férfit eredményez, akkor nagyot tévednénk!

Több kutatás is igazolta, hogy az alacsony tesztoszteron szint ugyan valóban jelentősen képes csökkenteni az izomtömeget, de érdekes módon ezzel az erőnlét nem csökken, és izomfunkció-vesztéssel sem jár.

A testzsír aránya azonban megugrik, sajnos sok esetben drasztikusan is. Ez pedig különösen nagy gond, tekintve, hogy a zsír bizony ösztrogén termelő egységként üzemel a szervezetben, vagyis ilyen formán elősegíti az ösztrogéndominancia kialakulását, mely csak tovább ront a helyzeten.

Hajkorona

A tesztoszteron felelős a másodlagos nemi jellegek megjelenéséért is, ez pedig a testszőrt és a hajkoronát is magában foglalja. Ha pedig a tesztoszteron szintje túlságosan alacsony, az bizony jelentős mennyiségű hajhullással is együtt járhat, és a kopaszodás egyébként is érzékeny téma a férfiak körében!

Szex

Elérkeztünk az erősebbik nem talán egyik legfontosabb kérdéséhez: igen, az alacsony tesztoszteron szint a szexre is kihat. Egyrészt kémiai folyamatok útján összefüggésbe hozható a merevedési zavarokkal is, de ennél is rosszabb, hogy a libidót is megöli. Az alacsony tesztoszteron szint mellett a férfi szexuális étvágya is elillan, vagy jelentősen csökken. Ez furcsa lehet a partnernek is, és mivel a férfiak sajnos hajlamosak magukat erősen meghatározni a szexen keresztül, így súlyos önértékelési problémákkal is szembesülhetnek.

Erre pedig rátesz egy lapáttal még itt is a tesztoszteron, mivel a férfiak hangulatát is befolyásolja, hiányában a depresszió kialakulására is lényegesen nagyobb az esély” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista.

Mit lehet tenni?

A tesztoszteron pótolható szintetikus készítmények útján, de a hormonpótlásnak mindig megvannak a maga veszélyei. A tesztoszteron szintjének csökkenését egyszerűbb megakadályozni, mint kezelni – de ez igaz szinte minden betegség vagy probléma esetében.

A tesztoszteron termelése a megfelelő tápanyagellátottságon múlik. Ha az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett is jelentkezik, akkor sem kell megijedni, csupán arról van szó, hogy mi is azok közé az emberek közé tartozunk, akik valamilyen tápanyaghiányos állapottal küszködnek. És vagyunk egy kevesen, hiszen a világon minden negyedik (!) embert érint ez a probléma.

A tápanyaghiányból adódó tesztoszteronszint romlás helyrehozatala férfivitaminnal történhet, amiben a tápanyagok szerves kötéssel vannak jelen (-citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát, vas-glükonát), valamint megfelelően komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Az anyagokat ugyanis nem elég bevinni, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell!

Időtényező

Fontos kiemelni, hogy egy tápanyaghiányos állapot, egy hormoneltolódás vagy igazából szinte bármilyen más probléma helyreállítása nem megy varázsütésre. Sokszor hónapok is eltelhetnek, mire a szervezet olyan készletek halmoz fel, amiből minden funkciót – például a tesztoszteron termelését – megfelelő szintre állít be. Vagyis hiába kezdünk egészségesen élni, és mellette vitaminkészítményt is szedni, az eredményre akkor is várni kell egy keveset.

Kiderült, mit ér a tesztoszteron-kezelés menopauza után

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.