Kiderült, mit ér a tesztoszteron-kezelés menopauza után

Csak a szexuális diszfunkcióra hat

Megjelent az első, szélesebb körű konszenzus a női tesztoszteron-kezelés szerepéről – az álláspont  több nemzetközi orvosi társaság új globális állásfoglalása.

A nők tesztoszteron-kezelésével kapcsolatosan immár új globális álláspont jelent meg, mely több, nemzetközi orvosi társaság véleményét tükrözi.

A fennálló bizonyítékok világosan mutatják, hogy a tesztoszteron előnyös a menopauza utáni időszakban levő hölgyek szexuális vágy-rendellenességeinek javítására, ám más, egyéb állapotok vagy tünetek kezelésére nem – összegzik a közlemény szerzői.

Susan Ruth Davis, PhD, a Nemzetközi Menopauza Szövetség elnöke – a nyilatkozatot kiadó nemzetközi munkacsoport vezetője – azt mondta: az egyetértés megkönnyíti az orvosok dolgát azt illetően, felírjanak-e tesztoszteront a posztmenopauzális hipoaktív szexuális vágy diszfunkcióra (postmenopausal hypoactive sexual desire dysfunction -HSDD) – ám jelzi, hogy egyéb állapot esetében ezt nem kell megtenniük.

A klinikai szakemberek gyakran írnak fel tesztoszteront a HSDD-re, de számos más, változatos tünetre is, beleértve a rossz hangulatot, a depressziót, a kimerültséget, a memóriacsökkenést, a hőhullámokat, a migrént, de még a mellrák megelőzése céljából is előfordul tesztoszteron felírása – emelte ki Davis.

„Jól bizonyított, hogy a tesztoszteronszint nem változik természetes menopauza esetén. Nem hatékony kezelés a változókor tüneteire, beleértve a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, a szorongást, alvásproblémákat és rosszkedvet” – szögezte le a szakember, aki a Monash Egyetem Női Egészségügyi Kutatási Programjának igazgatója és a női egészség professzora.

A konszenzust négy neves szaklap közölte, a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, a Climacteric, a Maturitas és a Journal of Sexual Medicine.

Bizonyítékok kiterjedt felülvizsgálatán alapul, beleértve a nők tesztoszteronját elemző metaanalízis közelmúltbeli, szisztematikus áttekintését. Mindezt ötvözték a multidiszciplináris szakértők véleményével, köztük a vezető orvosi szervezetekével, melyek hozzájárultak a nyilatkozathoz.

Mindent összevetve, a posztmenopauzális hipoaktív szexuális vágy diszfunkció az egyetlen állapot, mely esetében a tesztoszteron kezelés bizonyítottan hatékony a hölgyeknél. Ez azt jelenti, hogy az elérhető bizonyítékok azt mutatják: javítja a szexuális vágyat, az izgalom kialakulását, az élvezetet és az orgazmust, s ezzel együtt csökkenti a szexszel kapcsolatos aggodalmakat és stresszt.

Becslések szerint ebben az életkorban a nők nagyjából 32 százalékánál fordulnak elő ilyen panaszok. A konszenzusos nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a bizonyítékok csupán azt mutatják: a tesztoszteron-kezelés jótékony hatással van a menopauza utáni nőkre.

Kiterjedtebb vizsgálatokra van szükség a klinikai ajánlásokhoz a tesztoszteron HSDD-nél történő alkalmazására vonatkozóan a premenopauza időszakában levő nőknél – erősítették meg a szakemberek.

Mi több, a közlemény azt javasolja: a teljes vér tesztoszteron szintet ne használják a posztmenopauzális hipoaktív szexuális vágy diszfunkció diagnosztizálására.

A jelenleg elérhető tesztoszteron készítményeket férfiak számára alkották meg. Mivel a világ egyetlen részén sincsenek jóváhagyott tesztoszteron készítmények nők részére, a klinikusok általában a férfiaknak tervezett készítményeket alkalmaznak a hölgyeknél, a nekik megfelelő dózisban, illetve összetett terápiák keretében.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.